Nyhedsbrev 12. juni 2020
 
 
 
 
 
 
 

Priserne på medicin falder igen

 

Siden 2005 er de gennemsnitlige priser på apoteksforbeholdte lægemidler næsten halveret. I 2019 vendte udviklingen og den gennemsnitlige pris steg med 1,6 procent. De gennemsnitlige priser er dog faldet igennem 2020 og ligger nu 4 procent lavere end ved årsskiftet.

 

Foreløbige tal tyder på, at det lavere prisniveau er fastholdt i april og maj. Udviklingen kan hænge sammen med, at antallet af forsyningssvigt er faldet. Man-gelsituationer er nemlig ofte årsag til, at priserne på udvalgte lægemidler stiger kraftigt.

 

Da antallet af lægemidler i restordre top-pede ved udgangen af 2019, var der 1.400 varenumre, der ikke var tilgængelige. Det tal er faldet til godt 1.200 i maj. Det er værd at bemærke, at der ofte er et alternativ til det manglende lægemiddel.

 

Læs mere i analysen her

Apotekerforeningen maner til ro 

Medicinpriserne og manglende forsy-ningssikkerhed diskuteres med jævne mellemrum i det offentlige rum.

 

Der skrives casehistorier om enkelt-præparater, som stiger kraftigt i pris og politikerne afkræves handling. 

 

I februar 2020 drøftede Folketingets Sundhedsudvalg medicinpriser og forsyningssikkerhed. Da virkeligheden nogle gange er mere nuanceret, end den fremstilles i pressen, valgte Apotekerforeningen at henvende sig til Sundhedsudvalget. Formålet var at nuancere debatten og opfordre til grundige overvejelser, når man overvejer at ændre på det danske pris- og udbudssystem, som har sikret danskerne de laveste priser på medicin i Europa de seneste mange år.

 

Læs Apotekerforeningens henvendelse til Sundhedsudvalget

 

Læs analysen "Danmark har Europas næstlaveste priser på kopimedicin"

 

Priserne falder oftere end de stiger

Priserne på medicin fastlægges ved budrunder, som gennemføres hver anden uge. Som hovedregel forbliver priserne uændrede fra budrunde til budrunde. Og når priserne ændrer sig, så sker det oftere, at de falder, end at de stiger.

 

Endelig er det værd at bemærke, at prishop sjældent rammer borgerne, fordi apoteket ofte kan tilbyde et lignende lægemiddel til en lavere pris.

 

Læs mere i analysen her

 
 
 
 

Danmarks Apotekerforening

Bredgade 54 - DK-1260 København K

Telefon: 33 76 76 00 - www.apotekerforeningen.dk

Apotekerforeningen