Pressemeddelelse
3. juni 2017
 
 
 
 
 
 
 
 
 
IMAGE
 
 
 
 

Snup en nat i naturen 

 
 
 
 

Lune, lyse nætter og nattergalesang lokker danskerne ud at sove i det fri. Men hvor må du egentlig sove, og hvordan kan du gøre det? Friluftsrådet guider til, hvordan du kan få maksimale oplevelser i sommernatten.  

 
 
 
 

Shelter, hængekøje, bivuak, telt eller under åben himmel. I skoven, på stranden eller på terrassen. Mulighederne for at få en dejlig friluftsoplevelse i nattetimerne er mange, og hvis du har styr på mulighederne kan du få mere ud af sommeren. Det mener i hvert fald Friluftsrådet, der oplyser om reglerne for at overnatte i naturen gennem Oplev mere - brug naturen. Og i øvrigt opfordrer alle til at prøve at falde i søvn under nattehimlens stjerner, lytte med når fuglene varmer stemmerne op og tage fodbad i morgenduggen. 


"Der er rigtig mange steder i Danmark, hvor du kan sove i det fri uanset, om du er til det helt naturnære og primitive, eller du foretrækker lidt mere komfort med fast bund og ly for duggen," siger Astrid Bjørg Mortensen, kommunikationschef i Friluftsrådet. 

 

Det nemmeste er selvfølgelig at rykke ud på altanen eller terrassen derhjemme og sove i fri luft, men vil man ud i den mere vilde natur, er der mange steder man må overnatte. 


Find et shelter i skoven 

Der findes et stort netværk af sheltere over hele landet, blandt andet har Friluftsrådet givet tilskud til at foreninger og private har opført flere end 2000 sheltere og lejrpladser over hele landet. Naturstyrelsen har omkring 750 lejrpladser med sheltere eller mulighed for at slå telt op. 


Desuden er der omkring 200 skovområder under Naturstyrelsen, hvor der er fri teltning. Det vil sige, at man må slå et lille telt op for en nat. 
"I disse måneder er der er rift om liggeunderlags-pladserne i de mange sheltere, der findes i naturen. Det er en form for simpel living, hvor det handler om at være tilstede i øjeblikket, lave mad og være sammen. Og så kommer man helt tæt på naturen. Det giver oplevelses-garanti" siger Astrid Bjørg Mortensen. 


Hop i land og sov med bølgeskvulp 

Friluftsrådet oplever lige nu, at der kommer flere og flere sheltere ved kysterne, hvor man kan komme sejlende i kajak, kano eller sejlbåd og slå sig ned og falde i søvn med bølgeskvulp og mågeskrig som godnatsang. 


"Det giver nye og rigtig gode muligheder for at overnatte, fordi man gerne må sove på stranden men ikke må slå et telt op. Nogle steder kommer der ligefrem sheltere på vandet, og det giver helt unikke oplevelser for de mange der dyrker friluftsliv på vandet" siger Astrid Bjørg Mortensen. 


FAKTA: Hvor må du overnatte i naturen? 

  • I offentligt ejede skove må du opholde dig hele døgnet. Du må dog kun slå telt op der, hvor det er angivet, for eksempel ved lejrpladser. 
  • På stranden må du ikke slå telt op - eller noget der ligner eller har samme funktion.  Du må dog gerne sove under åben himmel i sovepose, under en presenning eller under din kano eller jolle, der er vendt på hovedet.
  • I Naturstyrelsens skove må du gerne sove i hængekøje, så længe du ikke beskadiger træerne, ligesom du altid må krybe i soveposen og sove under åben himmel overalt i Naturstyrelsens skove.
  • I private skove må du ikke være mellem solnedgang og klokken 6 om morgenen. Du skal altid spørge om lov til at overnatte på private arealer.
  • Der er flere end 1000 primitive lejrpladser, som både private lodsejere, kommuner og Naturstyrelsen lægger naturområder til. Find dem på udinaturen.dk eller i bogen Overnatning i det fri. 
  • Naturstyrelsen har "fri teltning" i 200 af skovområder. Se mere om fri teltning. Her kan du finde dig en lysning i skoven og slå dit telt op for en nat. Her gælder 1-2-3-reglen: du må overnatte én nat samme sted, to telte sammen og der må maks. være tale om tre-personers telte. Derudover skal teltene være uden for synsvidde fra drifts- og beboelsesbygninger, herunder f.eks. naboer og campingpladser, samt bilveje. En bivuak af presenning eller stofdug eller en tarp må du også slå op i skove med fri teltning.
     

Læs mere om overnatning i det fri på Friluftsrådets kampagneside oplevmere.nu

 
 
 
 
Kontaktinformation

Astrid Bjørg Mortensen, kommunikationschef: Tlf: 24 65 62 30 eller abm@friluftsraadet.dk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Friluftsrådet, sekretariatet - Scandiagade 13 - 2450 København SV

 
Social media icon