Pressemeddelelse
23. april 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Albert Bertelsens tredje øje

 
 
 
 

Mens samfundet for en tid har været sat på pause, har Vejle Kunstmuseum startet forberedelserne til en kommende stor Albert Bertelsen udstilling, som forventes at åbne til september. Udstillingen får titlen 'Alberts tredje øje' og vil blandt andet vise en række værker udlånt af private samlere. 

 
 
 
 

Lige til det sidste var Danmarks ældste kunstner aktiv og en legende, der har sat sit tydelige aftryk på Vejle Kunstmuseums samling. Museet erhvervede i forbindelse med vinterens lille mindeudstilling Albert Bertelsens sidst signerede værk, der, meget poetisk, viser maleren betragte sit netop fuldendte værk. Illustration: Albert Bertelsen, uden titel, 2019.

 
 
 
 

Albert Bertelsens underfundige tegninger og stærke malerier har sat sit præg på kunsten - og på borgernes oplevelser af kunst - i Vejle. Det er ganske unikt, at en kunstner opnåede så stor lokal opbakning fra så mange private borgere og kunstsamlere.

 

Bidrag fra private samlere

Vejle Kunstmuseum har landets største samling af Albert Bertelsens værker. Ud over disse vil den kommende udstilling også vise værker, udlånt af private og lokale samlere, som museet er i gang med at kontakte. Netop betydningen af de lokale relationer og de mange samleres personlige forhold til Alberts kunst vil fylde udstillingen.

 

Derfor efterlyser Vejle Kunstmuseum gode og oversete fortællinger om menneskers forhold til Albert Bertelsen. Det kan være et værk, som har stor betydning for dig, et brev, et fotografi eller udklip, som man har gemt. Har du et interessant bidrag, så er du velkommen til at kontakte inspektør Trine Grøne fra Vejle Kunstmuseum på mail trigr@vejle.dk.

 

Født med et tredje øje

Udstillingens titel er inspireret af Niels Th. Mortensens digt 'Det tredje øje', som han skrev til Albert Bertelsen. Digtet satte tanker i gang hos museumsinspektør Trine Grøne, som fortæller:

 

"Beskrivelsen af Albert Bertelsens kunstneriske blik som et tredje øje er meget kendetegnende for Alberts udtryksmåde. Han så ind i sine egne erindringer, omsatte sine indre billeder og forestillinger om naturen, bygninger og mennesker til sine egne visioner. Hans billeder er ikke gengivelse af den ydre virkelighed, men af hans indre oplevelser og tanker".

 

Digtet starter således:

Albert er født med et tredje øje

Med det kan han se

Hvad der er skjult for det blik

Hvormed vi køligt betragter hinanden

- Og tager afstand

Albert ser over afstande

Ind i dunkle kroge i en krøget krop

Og ud til fjerne steder

Hvor latteren leger skalkeskjul

Bag et krumt smil

( Niels Th. Mortensen, uddrag)

 

Tegnede Vejles ansigt

Lige til det sidste var Danmarks ældste kunstner aktiv og en legende, der satte sit tydelige aftryk på både Vejle Kunstmuseums samling og mange vejlenseres hjem. Mange kender hans illustrationer til foreningsblade, personaleblade, aviser, plakaterne til Vejle-Revyen og FestiVejle, og ikke mindst udsmykningen af Mølholm Kirke.

 

Albert Bertelsen har været med til at tegne Vejles ansigt udadtil, men han har også fanget opmærksomhed i resten af landet. Så sent som i februar 2019 var Albert repræsenteret på en af Danmarks største kunstmesser Art Herning.

 

Der er også en ny bog om Albert Bertelsens kunst undervejs, forfattet af tidligere leder af Vejle Kunstmuseum Nina Damsgaard og kulturjournalist Vibeke Kruse. Begge har kendt og fulgt Albert Bertelsen gennem en menneskealder, så der er meget at glæde sig til.

 

Vejle Kunstmuseum glæder sig meget til det videre arbejde med udstillingen og til at glæde byens borgere med lokal kunst af unik kvalitet.

 
 
 
 
 
 

Praktisk information

Særudstilling: Alberts tredje øje

Sted: Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16-18, Vejle

Forventet åbning: September 2020

Mere info: vejlemuseerne.dk/alberts-tredje-øje

 
 
 

Foto

Klik for at hente i høj opløsning

 
 
 
 
 

Den altoverskyggende publikumsfavorit er Perserkatten Goya. Albert Bertelsen, Perserkatten Goya, 1975.

 

Albert Bertelsens sidst signerede værk viser, meget poetisk, maleren betragte sit netop fuldendte værk. Illustration: Albert Bertelsen, uden titel, 2019.

 

Rejsen til færøerne blev formativ for Albert Bertelsens udvikling som kunstner. Albert Bertelsen, Det grønne lys, 1979.

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Trine Grøne

Museumsinspektør, Vejle Kunstmuseum

4016 7053 / trigr@vejle.dk

 

Flemming Hedegaard Larsen

Museumschef, VejleMuseerne

5150 9215 / flhla@vejle.dk

 
 
 
 
 
 
 
 
 

VejleMuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk