Nyhedsbrev
7. november 2023
 

Unge & trivsel: Søvn er en overraskende god investering!

 
 
 
 

I sidste uge overgik vi igen til vintertid, hvilket betød en times ekstra søvn for mange. En ekstra time som er af stor betydning for de fleste af os - ikke mindst for unge.

Søvn spiller nemlig en væsentlig rolle for trivslen hos unge, og mangel på tilstrækkelig søvn af god kvalitet kan føre til sundhedsmæssige problemer, påvirke humøret, koncentration og sociale færdigheder - mange centrale dele af den unges liv.

I Gentofte er det kun 37% af de unge, der får de 8-10 timers søvn, som Sundhedsstyrelsen anbefaler til de 13-18 årige, og god nattesøvn giver den unge bedre forudsætninger for at trives og lære samt at indgå i sociale sammenhænge.

 

Søvn og særligt søvnproblemer er et emne, som fylder hos mange forældre, både i de første år af barnets liv såvel som i teenageårene, og som forældre kan det være vanskeligt at navigere i de eksisterende søvnanbefalinger, og endnu mere vanskeligt at omsætte disse til sin teenager.

Derfor sætter vi denne gang fokus på viden om søvn, og hvordan man kan starte dialogen om gode søvn- og skærmvaner hjemme i familien.

 - Og ikke mindst at ændre vaner, så de gode søvnvaner kommer til at fylde hos jeres ung og forhåbenligt jer selv.

 

Sov godt!

 
 
 
 
 
 
 

unge sover for lidt og for dårligt

 
 
 
 
søvnfilm.png
 

Alle kender til følelsen af at vågne frisk og veludhvilet. Desværre ser billedet oftest modsat ud for Gentoftes unge. Det er således 80% i 7. klasse, der får de timer de har brug for, 71% i 8. klasse og 59% i 9. klasse, og værst står det til på ungdomsuddannelserne med 37%.

I samme periode sker det ofte, at man som forældre trækker sig lidt fra den unge og i højere grad giver dem frihed og ansvar til at selv at finde den gode balance - men som tallene indikerer, er der måske stadig et behov for, at man som forældre guider og støtter den unge i de gode søvnvaner og søvnens betydning.

 

Men hvad kommer der i vejen for de gode søvnvaner?

Grunden til de uhensigtsmæssige søvnvaner skal i høj grad findes i de unges biologi, herunder hvornår søvnhormonet melatonin udskilles i ungdomsårene. Herudover lever de unge et liv, hvor tiden kan føles knap, bekymringerne er store og de oplever en øget digitalisering. I Gentoftes Ungeprofilundersøgelse fra 2022 beretter 52% af unge om at blive forstyrret af skærm i deres søvn en eller flere gange om ugen, og 24% af unge sover dårligt flere gange om ugen. 

 

I filmen får du en introduktion til søvnens superkræfter, og hvorfor unge har brug for 8-10 timers kvalitetssøvn for at kunne koncentrere sig, have godt humør, empati og kunne optage og indlære den viden, de modtager i skolen. Filmen giver gode råd til jer i familien, så jeres familie kan finde de gode søvnvaner sammen.

 
Se filmen og læs mere om gode råd til forældre her
 
 
 
 
 
 
 

Fra dialog til en god nattesøvn

 
 
 
 
Kopi af 10 gode råd postkort (10.5 × 14.8cm) (2).png
 

I forbindelse med overgangen til vintertid sætter Red Barnet og Just Human for tredje gang fokus på gode søvn- og skærmvaner. Som forældre kan du på reloadme.dk hente inspiration til blandt andet at tale med din teenager om balancen mellem søvn og den digitale færden og få fem konkrete råd til, hvordan I kan tale om at skabe gode vaner derhjemme.

 

Her er rådene til den gode dialog:

  • Undgå at moralisere.
  • Hjælp dem til at mærke efter.
  • En gradvis ændring i vanerne.
  • Sæt en fast sengetid.
  • Vær en god rollemodel.

Ud over den gode dialog er gode søvnvaner vejen frem til en god og uforstyrret søvn.

Afprøv de 10 gode råd derhjemme og se, om det gør en forskel. I kender sikkert mange af rådene, men det svære kan være at implementere dem i praksis.

Start med én eller to og fokuser på dem, indtil de er en fast del af jeres hverdag.

 
Du kan læse endnu mere om de enkelte råd lige her
 
 
 
 
 
 
 

Webinar med Chris MacDonald: Unges søvn og trivsel

 
 
 
 
Unavngivet.png
 

I vores samarbejde med Just Human er vi glade for at kunne præsentere dette webinar om unges søvn og trivsel med Chris MacDonald.

Chris MacDonald, er uddannet humanfysiolog, er en førende autoritet på området om mental og fysisk sundhed, motivation og modstandsdygtighed. 

I webinaret vil I blive klogere på teenagerens søvncyklus, unges søvnproblemer og hvordan de samfundsstrukturer vi har i dag, kan have betydning for unges trivsel og søvn.

Webinaret er både til dig som forældre, men kan også ses sammen med din teenager.

 

 
Se webinaret med Chris MacDonald her
 
 
 
 
 
 
 

Kickstart de gode søvnvaner med en sleepchallenge

 
 
 
 
Sleep Challenge folder (A6).png
 

Med jeres nye viden om søvn og skærm, vil vi invitere jer til at afprøve de nye råd i familien.

Den bedst vej frem er at være en god rollemodel og arbejde med de nye vaner sammen med jeres teenager. Derfor vil vi gerne udfordre jer til at deltage i vores Sleep Challenge, hvor du/I i en uge prioriterer gode søvnvaner sammen med resten af familien. Du skal blot følge instruktionerne på billedet ovenfor -  og husk at hvis din ung går i 6.-7. eller 8. klasse, er mere end 8 timer i sengen en god investering. 

 

Som forælder er man ikke kun med til at udstikke regler og rammer for skærmtid og mobilbrug, men man er også en rollemodel for de unge. Vaner er nemmest at ændre i flok.

 
Læs mere om unge og søvn i Gentofte her
 
 
 
 
 
 
 

Skærm frarøver søvn

 
 
 
 
alexander-shatov-mr4JG4SYOF8-unsplash.jpg
 

 

For rigtig mange er det skærmen, der frarøver teenageren sin søvn. Det kan være svært at lægge sig til at sove, hvis man er fordybet i sin telefon eller er ved at spille et spil med vennerne på computeren. Ikke nok med at skærmen kan føre til senere sovetider, så viser undersøgelser også, at skærme inden sengetid kan have en negativ virkning på søvnkvaliteten.

 

Hjælp med at skabe gode vaner

Som forælder er du med til at skabe et sundt forhold til skærmen for din ung. Teenageren skal have hjælp til at lære, at skærm inden sengetid ikke er en særligt god ide for deres søvnkvalitet. Inden søvnen skal tankerne gerne falde til ro, så hjernen kan få lov til at koble fra. Dette kan også give den unge rum for refleksion, da tiden inden sengetid ofte kan være tiden, hvor unge kan lufte bekymringer eller usikkerheder for dig som forælder, og hvor du kan stille dig til rådighed.

Det er vigtigt, at du hjælper og støtter din teenager i sine skærmvaner. Det er ofte lettere sagt end gjort at hjælpe andre med at ændre vaner, især når brugen af skærm også fylder hos voksne.

 

Her er tre gode råd til at skabe gode vaner med skærmtid om aftenen:

1. Vær konkret

2. Vær nysgerrig og åben

3. Vær en god rollemodel

 
Læs mere om de gode råd her
 
 
 
 
 
 
 

Hjernen & Søvn

 
 
 
 
d.png
 

Peter Lund Madsen fortæller historien om vores mærkelige hjerne.

Peter var tidligere hjerneforsker med speciale i søvn. I eksperimentet rekonstrueres en af Peters gamle forsøgsopstillinger, hvor hjernebølgerne fra en sovende person bliver vist på en skærm, så vi kan følge den sovendes rejse ind i drømmeverdenen. I løbet af udsendelsen svarer de på følgende spørgsmål: Hvorfor skal vi sove? Hvor meget skal vi sove? Hvordan sover vi? Hvad skal vi gøre for at falde i søvn? Hvad sker der i kroppen og hjernen i de forskellige søvnstadier? Hvad ved vi om, hvorfor vi sover? Og så genoplever vi både et mareridt og en fantastisk drøm, som Peter engang drømte.

 
Se Historien om menneskehjernen: Hjernen og søvn
 
 
 
 
 
 
 

Vil I have søvn på dagsordenen?

 
 
 
 
Klasseoplæg (2).png
 

Tal fra Gentoftes egne unge viser en gradvis forværring i søvnvaner op gennem skoleårene. 

Denne tendens vil vi gerne vende, så vi kan hjælpe Gentoftes unge til øget trivsel og bedre indlæring. Gentofte Kommune har stort fokus på Unge og Søvn, står klar til at holde oplæg om søvn, understøtte andre søvnindsatser på skoler, uddannelser og øvrige steder, hvor unge har deres daglige gang.

Hvis I som forældre, kontaktforældre, klasse eller underviser i fritidslivet ønsker et større fokus på unges søvnvaner, kommer vi gerne ud i skoleklasser, til forældremøder mm. for at give jer mere viden og gode råd.

Vi tilpasser indhold og format, så det passer bedst til jeres hverdag, skolegang og ønsker.

 
Skriv og book et oplæg
 
 
 
 
 
 
 

Ung Megafon - få din ungs stemme hørt!

 
 
 
 
Kopi af Ung Megafon_A4 til unge_oktober 2023 (3).svg
 
 
 
 
 
 
 

TIPS & TRICKS

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Social media icon Social media icon