Pressemeddelelse
7. oktober 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Indsamling af havfald

giver gevinster i pose og sæk

 
 
 
 

Havmiljøvogterne oplever netop nu en usædvanlig stor tilstrømning af nye frivillige medlemmer, og arbejdet med at holde strandene fri for havfald giver store oplevelser for den enkelte og åbner nye perspektiver for turismen i Danmark. Spar Nord Fonden støtter projektet med yderligere 500.000 kroner

 
 
 
 
 
 
 
 

Et rekordstort antal danskere sætter nu et frivilligt arbejde med at holde strandene fri for 'havfald' øverst på prioriteringslisten.

 

Søværnets Havmiljøvogterkampagne, der er Danmarks første og største fællesindsats mod 'havfald', melder således om en ekstraordinær stor tilstrømning af nye frivillige medlemmer. Ved sæsonens start i april rundede kampagnen 25.000 frivillige medlemmer, og nu blot seks måneder senere har tallet allerede passeret de 27.000. Det svarer til omkring 330 nye medlemmer netto hver måned - eller over 10 hver eneste dag.

 

- Velkommen til hver eneste af de over 2.000 nye medlemmer, som nu vil være med til at løfte opgaven i kampagnen for et rent havmiljø. Sammen kan vi gøre en stor forskel, og jo flere vi bliver, desto større forskel kan vi gøre, siger projektleder Birgitte Søby Vagnholm, der er ansvarlig for Søværnets Havmiljøvogterkampagne.

 

Svaret på hvorfor netop Havmiljøvogterkampagnen oplever så stor medlemsfremgang, kan findes i en omfattende undersøgelse af det frivillige arbejde i Danmark, som CFSA (Center for Frivilligt Socialt Arbejde) gennemførte i 2019. Konklusionen var, at der er tre ting, som er stærkt motiverende for det frivillige arbejde: At man føler, at man gør en forskel. At det frivillige arbejde er sjovt. Og at det skaber sociale fællesskaber.

 

Hvert år indsamler kampagnens medlemmer tilsammen over 500 tons plastik og andet affald i de specialfremstillede havfaldsposer og -sække, og denne indsats bidrager ikke blot til at passe på naturen og livet i havet. Den åbner også nye perspektiver for turismen i Danmark. Flotte rene strande ventes nemlig at blive en af de allervigtigste parametre, når udenlandske turister i fremtiden vælger feriemål. Og en række undersøgelser viser, at Danmark scorer meget højt i kategorien 'flotte og rene strande', og at scoren er stigende i disse år. Det skyldes naturligvis ikke mindst det store frivillige arbejde med at opsamle havfald.

 

Alle disse positive udviklinger og perspektiver er også baggrunden for, at Spar Nord Fonden nu har besluttet at donere yderligere 500.000 kroner til projektet. Pengene skal blandt andet bruges til event-boxe, der kan gøre indsamling af havfald til en god fællesoplevelse for en større gruppe af mennesker, og til et nyt inspirationsmateriale til undervisningen i folkeskolen, så eleverne kan prøve at indsamle havfald på stranden. Samlet set er Spar Nord Fonden nu oppe på at have støttet Havmiljøvogterkampagnen med 2.000.000 kroner.

 

Søværnets Havmiljøvogterkampagne har eksisteret siden 2006 og får også hjælp af blandt andet Ny Form-butikkerne og Den Blå Planet. Rundt omkring i hele landet er der etableret 360 udleveringssteder, hvor alle og enhver kan få udleveret kampagnens specialfremstillede havfaldsposer og -sække til indsamling af havfald på strandene.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Havmiljøvogterkampagnens junior-afdeling for børn mellem 8 og 12 år tæller nu over 1.800 friske drenge og piger. De glæder sig allerede til at bruge en dag eller to i efterårsferien på at samle 'havfald' sammen med familien og kammeraterne.

 

 

 

Alle de viste fotos kan hentes og downloades i høj opløsning ved at klikke på dem

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Kontorfuldmægtig Birgitte Søby Vagnholm

Havmiljøvogterkampagnen

Søværnskommandoen

Herningvej 40

7470 Karup J

Tlf. 72840249

fko-sv-MCL03@mil.dk