Pressemeddelelse
28. maj 2025
 
 
 
 
20240907_171056.jpg

Mange nyder at bruge sheltere og andre friluftsfaciliteter, som der nu vil komme nye af, efter at Friluftsrådet har uddelt Udlodningsmidler til Friluftsliv. Foto: Maren Ottar Hessner/Friluftsrådet

 
 
 
 

3,9 mio. kr. skal styrke friluftslivet i Region Syddanmark

 
 
 
 

37 projekter har modtaget i alt 3,9 mio. kr. til udvikling af friluftslivet i Region Syddanmark. Det er Friluftsrådet, der har bevilliget støtten fra Udlodningsmidler til Friluftsliv. På landsplan er der givet 23 mio. kr. til 172 projekter.

 
 
 
 

3.932.400 kr. skal gøre friluftslivet lettere tilgængeligt for flere i Region Syddanmark. I 15 kommuner etableres der bl.a. boardwalks, sheltere og havhaver, og der udvikles nye foreningsfællesskaber, formidlingsindsatser og tilbud til børn og unge. Bag de nye initiativer står 37 forskellige aktører, som har modtaget støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, der uddeles af Friluftsrådet.

 

Eksempelvis har Fårupgård Ungecenter ved Jelling modtaget 345.000 kr. til ny beplantning samt etablering af sheltere, hængekøjehotel, bordbænkesæt, stier, boardwalk og platform ved Fårup Sø. Initiativet skal fremme udeliv og naturoplevelser for ungecentrets brugere samt for borgere, turister og andre gæster.

 

I Varde har Varde Bueskyttelaug modtaget 27.100 kr. til etablering af en ny bane til bueskydning, som skal tiltrække flere børn og unge til aktiviteter i naturen. Og i Faaborg har Faaborg Fjordhave fået 26.100 kr. til udstyr, som skal understøtte opstarten af et foreningsfællesskab om dyrkning og tilberedning af marine afgrøder, samt om formidling af havets økologi og ressourcer.

 

Landsdækkende indsatser

På landsplan er der givet 23 mio. kr. i støtte til 172 projekter i 70 kommuner. Heraf er fire nationale udviklingsprojekter, som udvikler friluftslivet for forskellige målgrupper på landsdækkende niveau.

 

I Region Syddanmark har to nationale udviklingsprojekter fået tilskud. Bag et af dem står ADHD-foreningen, der har sekretariat i Odense og har fået 326.400 kr. til udvikling af fritidstilbud med friluftsaktiviteter for børn med ADHD i alderen 7-12 år. Målet er at opstarte ti friluftsgrupper rundt omkring i landet.

 

Friluftsrådet har i alt modtaget 369 ansøgninger, og cirka 68 procent af de bevilligede midler gives til foreninger og organisationer.  

 

Udlodningsmidler til Friluftsliv er en del af overskuddet i Danske Lotteri Spil og Det Danske Klasselotteri.   

 

Forstander Claus Hejlskov Jørgensen, Fårupgård Ungecenter, siger:

"Vi er enormt glade for støtten, som giver os mulighed for at udnytte vores naturskønne udeområder på en ny måde. Med boardwalken og platformen får vi især gjort vores smukke sø mere tilgængelig. Og så har det også værdi for vores unge, at sheltere, hængekøjehotel og de andre faciliteter inviterer besøgende ind og skaber liv på vores område."

 

Sekretariatschef Tina Vaarning, ADHD-foreningen, siger:

"Vi glæder vi meget over muligheden, som støtten giver os. Projektet har til formål at få flere børn med ADHD til at bruge naturen og være aktive udenfor. Dette formål har vi, fordi vi har en tro på, at naturen kan være et godt redskab til at øge børnenes mentale sundhed. Ophold og aktiviteter i naturen virker beroligende, styrker humøret og er gavnlig for udviklingen af børns kognitive evner. Derfor at det med stor begejstring, at vi i løbet af det kommende år kan tilbyde friluftsgrupper for børn med ADHD."

 

Forperson Dorthe Mølvig, Friluftsrådet, siger:

"Jeg er enormt glad for den store mangfoldighed i både ansøgere og projekter. Her er initiativer, der udvikler friluftsliv for enhver smag, og både de små foreninger, lokale institutioner og landsdækkende organisationer er repræsenteret. Forhåbentlig vil de støttede projekter medvirke til at åbne naturen for både nye målgrupper og dem, der i forvejen dyrker friluftsliv."

 
 
 
 
 
 

Andre eksempler på støttede projekter i Region Syddanmark

  • Foreningen for Naturlegepladsen Svendborg har fået 200.000 kr. til etablering af multifunktionel naturbase i Svendborg centrum, der skal fungere som udendørs læringsrum og samlingssted for dagtilbud, skole, børnefamilier, foreninger m.fl.
  • Helnæs Bugts Fiskeriforening har fået 24.400 kr. til etablering af frivilligdrevet fjordhave til dyrkning af muslinger.
  • Jernalderlandsbyen Odins Odense har fået 643.000 kr. til etablering af en boardwalk, skilte m.m., der skal skabe adgang og nye muligheder for natur- og kulturoplevelser i et vådområde.

Se en oversigt over alle støttede projekter her.

 
 
 

Tilskud fordelt på regioner

  • Syddanmark: 37 projekter, 3.932.400 kr. 
  • Midtjylland: 44 projekter, 5.309.100 kr.  
  • Nordjylland: 21 projekter, 2.886.200 kr. 
  • Sjælland: 24 projekter, 6.892.100 kr.  
  • Hovedstaden: 38 projekter, 4.011.700 kr.  
 
 
 
 
 
 

For yderligere oplysninger, kontakt

  • Dorte McGugan , konsulent i tilskudsadministrationen, tlf. 2463 0068 eller dmp@friluftsraadet.dk
  • Merlin Christophersen, kommunikationskonsulent, tlf. 2463 7641 eller mch@friluftsraadet.dk
  • Forstander Claus Hejlskov Jørgensen, Fårupgård Ungecenter, tlf. 3065 2199, clhjo@vejle.dk
  • Sekretariatschef Tina Vaarning, ADHD-foreningen, tlf. 5372 9912, tva@adhd.dk
 
 
 
 

Friluftsrådet udvikler friluftslivet, formidler natur og bæredygtighed og forbedrer rammerne for at opleve naturen. Visionen er: Friluftsliv for alle - i en rig natur, og på et bæredygtigt grundlag. Friluftsrådet er friluftsorganisationernes paraply og administrerer desuden udlodningsmidler til friluftsliv.

 

Læs mere på www.friluftsraadet.dk

 

Friluftsrådet, sekretariatet - Scandiagade 13 - 2450 København SV

 
Social media icon Social media icon Social media icon