Pressemeddelelse
25. juni 2021
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ole Aakjær: The Babushka Exhibition

 
 
 
 

Ole Aakjærs magnetiske og monumentale akvareller er udsolgte på gallerier verden over. The Babushka Exhibition er Aakjærs første soloudstilling på et dansk kunstmuseum, og vises i Vejle fra fredag d. 9/7-21.

 
 
 
 
Ole Aakjær, Vejle Kunstmuseum 2021 (1).jpg

Oles babushka'er er til forskel fra de russiske ikke ens, men individuelle og unikke. Ofte meget smukke kvindeansigter, som skeptisk betragter os. Vi ser nysgerrigt tilbage på kvinden i billedet, men vi inviteres ikke helt ind, i første omgang. Værk: Ole Aakjær 'Aura gone crazy'.

 
 
 
 

Måske kender du de klassiske russiske babushka-dukker: De åbnes på midten, og inden i den første, finder man en ny dukke. Inden i dén, endnu én. Og så fremdeles, til den allermindste er fundet frem.

 

Titlen på Ole Aakjærs udstilling på Vejle Kunstmuseum er en henvisning til de mange lag, der optræder i hans portrætter. Psykologien skræller lag af løg, Ole Aakjær åbner babushka'er.

 

Ole Aakjær fortæller:

"Retten til at være sygelig selvoptaget er kunstnerens privilegium. Ja, det er faktisk et krav, en basisposition og en nødvendighed, hvis man vil skabe noget ægte. Det kunstneriske guf gemmer sig nede i »kælderetagen« - i de mørkeste afkroge af min sind. Det er dernede mine bedste og mest autentiske værker opstår."

 

Mænd eller kvinder?

Oles babushka'er er til forskel fra de russiske ikke ens, men individuelle og unikke. Ofte meget smukke kvindeansigter, som skeptisk betragter os. Vi ser nysgerrigt tilbage på kvinden i billedet, men vi inviteres ikke helt ind, i første omgang.

 

Damen er kompleks, vanskelig, lidt uoverskuelig at aflæse. Krævende. Hun udfordrer til nærmere bekendtskab og granskning. Ole Aakjær fortæller:

"Selvom mine værker næsten altid forestiller kvinder, er der i virkeligheden tale om selvportrætter. Det er ikke interessant for mig at male portrætter af mænd - det virker bare ikke for mig. Og det er heller ikke et mål at male kvinder set gennem en mands øjne. Den eneste interessante udfordring er at forsøge at blive klog på mig selv."

 

Første soloudstilling

Ole Aakjærs magnetiske og monumentale akvareller er udsolgte på gallerier verden over. The Babushka Exhibition er Aakjærs første soloudstilling på et dansk kunstmuseum. Museumsinspektør Trine Grøne udtaler:

"Det glæder os meget at kunne vise Ole Aakjærs værker på kunstmuseet i den by, hvor han er vokset op og bor. En lige så stor fornøjelse er, at The Babushka Exhibition viser kunstnerens nyeste eksperimenter. Her kommer Aakjærs innovative drift frem og demonstrerer, at han kunstnerisk bevæger sig vedvarende nysgerrigt og søgende i nye retninger."

 

Siden debut som billedkunstner i 2014 har Aakjærs kunstneriske speciale været akvarellen i stort format. Der er nye eksempler på denne vanskelige kunstform i udstillingen, men Ole Aakjær vover sig også ud på nyt og dybt vand, med en for ham ny teknik: Linoleumstryk.

 

"Jeg hader kunst hvis eneste styrke er, at det ligner kunst. Pæne abstrakte malerier og kunst, der er i stand til at overholde alle de borgerlige akademiske konventioner, for hvordan god kunst skal se ud. Så hellere kiksede dårligt udførte værker med personlighed og noget på hjerte. Jeg skal kunne mærke gnisten og gerne brænde mig lidt på den!" slutter kunstneren.

 

Udstillingen åbner fredag d. 9. juli 2021 på Vejle Kunstmuseum, og kan kan ses indtil 7. november. Der er altid gratis adgang til udstillingerne på Vejle Kunstmuseum.

 
 
 
 
 
 

Praktisk information

Ole Aakjær: The Babushka Exhibition

Sted: Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16-18, Vejle

Fernisering: Se information på vejlemuseerne.dk og Vejle Kunstmuseums Facebook-side

Udstillingsperiode: 09.07.21 - 07.11.21

Mere info og tilmelding: vejlemuseerne.dk/ole-aakjær

 
 
 

Foto

Klik for at hente i høj opløsning.

Værker krediteres 'Ole Aakjær', foto af kunstmuseet krediteres 'Vejle Kunstmuseum'

 
 
 
 
Ole Aakjær, Vejle Kunstmuseum 2021 (1).jpeg
 
Ole Aakjær, Vejle Kunstmuseum 2021 (1).jpg
 
Vejle Kunstmuseum 3 - Vejlemuseerne.jpg
Ole Aakjær, Vejle Kunstmuseum 2021 (2).jpeg
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Trine Grøne

Museumsinspektør, Vejle Kunstmuseum

4016 7053 / trigr@vejle.dk

 
 
 
 
 
 
 
 
 

VejleMuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk