Pressemeddelelse
27. marts 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fremtidens historiske forskning starter allerede nu

 
 
 
 

Lige nu står vi midt i et af verdenshistoriens helt centrale øjeblikke. Derfor igangsætter Vejlemuseerne og Vejle Stadsarkiv nu en fælles indsamling af fortællinger og genstande, der dokumenterer livet i Vejle Kommune i denne verdenshistoriske periode.

 
 
 
 
 
 
 
 

I fremtiden vil man se tilbage på foråret 2020 og forsøge at forstå, hvordan vi mennesker agerede i krisesituationen og ikke mindst hvorfor. Vejlemuseerne og Vejle Stadsarkiv ønsker, at borgere og forskere i fremtiden kan få et retvisende og nuanceret billede af, hvordan det var at være en del af den mest omfattende pandemi i 100 år.

 

Derfor beder vi alle i Vejle Kommune hjælpe os med to ting, nemlig at indsamle fortællinger og genstande fra den omvæltede hverdag, vi lige nu oplever.

 

Din hverdagsfortælling

En dag i ugen, der starter mandag d. 30. marts, vil vi bede dig gøre en eller flere af følgende ting:

  • Tag et billede, der beskriver dit liv under karantænen.
  • Skriv en dagbog, der beskriver dagens forløb.
  • Film en video, hvor du fortæller om, hvordan det er at leve under karantænen.

Vi er interesseret i alt, lige fra at høre om dine bekymringer, håb og tanker omkring denne tvungne 'pausetilstand', vi alle er sat på, til hvordan du får tiden til at gå.

 

Hvordan får du hjemmearbejde og hjemmeskole til at fungere sammen? Hvilke film/serier ser du, hvilke bøger læser du og hvilken musik hører du? Hvor mange toiletruller har du hamstret og hvorfor?

 

Eller er du en af dem, der stadig arbejder ude, og holder samfundets hjul i gang? Hvordan er stemningen på sygehusgangene? Er der mere eller mindre affald i folks skraldespande, når du tømmer dem? Hvordan opfører folk sig i supermarkedskøen, når du sidder ved kassen?

 

Det er fortællinger, der måske kan virke trivielle lige nu, men disse data vil være en uvurderlig ressource for fremtidens historikere. Derfor er det vigtigt, at vi indsamler dem nu.


Ting, der taler

På museer indsamler vi ting, der fortæller historier. Hvis du har noget, som du tror kunne have museets interesse, så gem det gerne til os!

 

Det kan være dit hjemmelavede mundbind, skoleskemaet for dine børns hjemmeskole eller

den plexiglasplade, der beskytter medarbejdere og handlende i din butik.

 

Det er ikke sikkert, at vi får brug for din ting i vores samling, men vi vil gerne have buddet, når situationen forhåbentlig snart er normaliseret.
 

Også på den korte bane

Lige nu kan det være svært at huske præcis, hvordan verden så ud for 3-4 uger siden. Mennesker er helt utroligt dygtige til at tilpasse sig, og det nye bliver hurtigt nomalen. Ligeledes vil erindringen om livet midt i coronakrisen hurtigt blive uklar, når vi genoptager en hverdag, hvor skole- og arbejdsdagen foregår på ydersiden af hoveddøren.

 

Derfor håber vi, at en del af det indsamlede materiale kan blive til en lille udstilling om den helt nære fortid, som vi vil kunne vise, når museerne igen slår dørene op for publikum.

 

Hele landet samler ind

Mange museer og arkiver over hele Danmark har sat gang i lignende indsamlinger, og vi ser frem til at samarbejde med dem og landets universiteter, når forskningsprojekterne på et tidspunkt begynder at tage form.

 
 
 
 
 
 

Sådan gør du:

Alle, der har en fortælling eller en genstand, som de vil give til os og eftertiden, kan gøre det via www.vejlemuseerne.dk/indsamling.

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Flemming Hedegaard Larsen

Museumschef, Vejlemuseerne

flhla@vejle.dk / 5150 9215

 
 
 
 
 
 
 
 
 

VejleMuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk