Pressemeddelelse
12. september 2016
 
 
 
 
 

Har du husket at vaske hænder?

 
 

Vi ved, at vi skal vaske hænder efter toiletbesøg. Men faktisk bør vi vaske hænder mange flere gange om dagen for at undgå smittespredning. Sådan lyder et af budskaberne fra tre hygiejnesygeplejersker fra Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og Region Sjællands MRSA-enhed. I anledning af Den Nationale Hygiejneuge tager de i uge 38 rundt på Lolland og Falster for at sætte fokus på god håndhygiejne.

 
 
IMAGE
 

Hygiejnesygeplejerskerne (fra venstre) Anne Bak Zeuthen fra Region Sjællands MRSA-enhed, Anette Christiansen fra Lolland Kommune og Marlene Lundemand fra Guldborgsund Kommune glæder sig til at komme rundt på Lolland og Falster og fortælle om håndhygiejne i uge 38. (Foto kan downloades nederst i pressemeddelelsen).

 
 

Tasken er fyldt med håndsprit og gode råd om håndvask, når de tre hygiejnesygeplejersker Anette Christiansen fra Lolland Kommune, Marlene Lundemand fra Guldborgsund Kommune og Anne Bak Zeuthen fra Region Sjællands MRSA-enhed i uge 38 tager ud og husker borgerne på Lolland og Falster på at vaske hænder.

Statens Seruminstitut anslår, at infektioner på grund af dårlig håndhygiejne er skyld i op mod en million sygedage om året i Danmark. Derfor skal vi vide meget mere om, hvordan vi undgår at smitte hinanden:

"Bakterier på f.eks. telefoner, nøgler, håndtag og indkøbsvogne er ikke noget, mange tænker over i dagligdagen. Men vi udsætter både os selv og andre for sygdom, hvis ikke vi sørger for at komme af med bakterierne ved at vaske hænder grundigt og ofte nok. Det skal vi blive bedre til at huske på, så vi kan undgå smittespredning," siger Anne Bak Zeuthen, og Marlene Lundemand supplerer:

"I løbet af uge 38 vil vi fortælle så mange som muligt på Lolland og Falster, hvorfor det er vigtigt at have en god håndhygiejne. Derfor tager vi simpelthen ud og møder folk, hvor de er til daglig. Vi kommer blandt andet rundt på uddannelsesinstitutioner, på sundhedscentre og igennem byernes gader," siger Marlene Lundemand.

Hygiejnesygeplejerskerne forsikrer, at ingen vil møde løftede pegefingre og belærende toner, men en hyggelig snak, en flaske håndsprit og et bolche, som venligst er sponsoreret af firmaerne Wet Wipe, Abena og Plum. Og så får alle i øvrigt mulighed for at få tjekket, hvor mange bakterier de har på hænderne med en helt særlig Glitterbug-maskine.

"Vi glæder os rigtig meget til at komme rundt og møde en masse mennesker i uge 38 og høre, hvor meget de ved om håndhygiejne - og så give nogle gode tips, så vi kan få sygefraværet ned. For en ting er at vaske og spritte hænder. Noget andet er at gøre det rigtigt," fortæller Anette Christiansen.
 

Oversigt over hvor og hvornår du kan møde hygiejnesygeplejerskerne:

Mandag 19. september

Kl. 8.30 - 10.30: Sundhedscentret i Maribo
Kl. 11.00 - 13.00: Maribo Gymnasium
Kl. 13.00 - 15.00: Maribo By - Gennem byen og på torvet

Tirsdag 20. september
9.00 - 11.00: Celf i Nykøbing Falster
11.30 - 13.30: Handelsskolen, Nykøbing Falster

Onsdag 21. september
8.30 - 10.30: Sundhedscentret i Nakskov
11.00 - 13.00: Celf i Nakskov
13.00 - 15.00: Nakskov By - Gennem byen og på torvet

Torsdag 22. september
9.30 - 12.00: Nykøbing Falster Gymnasium
13.00 - 15.00: Celf i Maribo

Fredag 23. september
9.00 - 12.00: Sakskøbing by

 

Fakta

En god håndhygiejne kræver hyppig håndvask. Du bør vaske hænder:

  • efter toiletbesøg,
  • inden du spiser eller tilbereder mad,
  • når du kommer hjem fra skole/sport/arbejde,
  • når du har pillet næse eller hostet dig i hånden,
  • inden du deler mad/udstyr med andre. Det kan være slik, chips, telefoner eller tastaturer.
     

Kontaktsmitte
Kontaktsmitte er smitte, der overføres fra person til person via f.eks. håndtryk, dørhåndtag, gelænder, termokander, telefoner, tastatur, nøgler, lyskontakter, vandhaner, dankortautomater, indkøbsvogne m.m. Almindelige infektioner, som kan smitte, er forkølelse, lungebetændelse, virus, forkølelse, øjenbetændelse, børnesår og maveinfektioner.

MRSA
MRSA er Methicillin resistente stafylokker. MRSA-bakterien har vist sig at sprede sig i samfundet og ikke kun på hospitaler. Det særlige ved MRSA-bakterien er, at man sagtens kan være bærer af bakterien uden at vide det. Oftest findes bakterien i sår, som ikke vil hele eller forkølelsessår, der breder sig. Hvis man er rask smittebærer, bor bakterien oftest i næse og i svælget, og når "man piller næse" sidder bakterien på fingrene. Dermed kan bakterien spredes på for eksempel dørhåndtag, lyskontakter, fjernbetjeninger osv. Fælles for de aktuelle resistente bakterier er, at smitterisikoen minimeres ved korrekt udført håndhygiejne.


Tal fra Sundhedsstyrelsens Hygiejne Forebyggelsespakke: 

  • Undersøgelser har vist, at en forkølelsesperiode i gennemsnit resulterer i 8,7 tabte arbejdstimer i form af sygefravær, nedsat arbejdsevne og pasning af syge børn. Forkølelser som opstår via kontaktsmitte, ikke kun fra barn til voksen, men også fra voksen til voksen, fx på din arbejdsplads.
  • Et håndhygiejne-projekt på en almindelig (administrativ) arbejdsplads har vist et fald i sygedage forårsaget af forkølelse fra 2,78 til 2,0 sygedag pr. person pr. år.
  • Undersøgelser fra daginstitutioner viser, at hvis forældre og børn har fokus på håndhygiejne, nedsættes sygefraværet med 30 %. Det er både til gavn for familien og arbejdsmarkedet.
  • Små børns infektioner er påvist som årsag til ca. 40 procent af forældres fravær fra arbejde.
     

Læs om den Nationale Hygiejneuge på www.hygiejneugen.dk

 

 

 

Foto af hygiejnesygplejerskerne:

 
 

Vedhæftede filer

IMG_3468.jpg
 
 
 
 
Kontaktinformation

Anne Bak Zeuthen
Hygiejnesygeplejerske, Region Sjællands MRSA-enhed
Tlf. 29 60 80 66

Marlene Lundemand
Hygiejnesygeplejerske, Guldborgsund Kommune
Tlf. 25 18 06 35

Anette Christiansen
Hygiejnesygeplejerske, Lolland Kommune 
Tlf. 24 59 35 25

 

 
 
 
 

Lolland Kommune - Jernbanegade 7 - 4930 Maribo - Tlf: +45 54 67 67 67 - Mail: lolland@lolland.dk

 
Social media icon Social media icon