Pressemeddelelse
8. oktober 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Spilnostalgi i efterårsferien: Retro Game Days

 
 
 
 

To dages gratis gaming-festival i Vejle i efterårsferien! Kom og drøm dig tilbage til dengang pixels kunne tælles med det blotte øje.

 
 
 
 

RESAT, eller Retro ESport Allstar Team, er det danske retro e-sport landshold. Mød tre af spillerne til Retro Game Days i Vejle 13. og 14. oktober. Foto: Team Resat, pressefoto

 
 
 
 

Tirsdag og onsdag d. 13. og 14. oktober kl. 10-16 fyldes Spinderihallerne i Vejle med workshops, talks og masser af nyt og gammelt gaming-gear, når Kulturmuseet og Vejle Bibliotek slår dørene op til festivalen Retro Game Days.

 

Hovedattraktionen til Retro Game Days er det, det hele handler om: Spillene! Kom og spil alle de gode, gamle retrospil på de mange arkademaskiner og konsoller til fri afbenyttelse. I kan fx spille: Pac-Man, Tiger Mission, Battlesquadron, Spræng Skolen, Zero Tolerance, Master Blaster, Golden Axe, Metal Gear Solid og mange flere!

 

Noget at grine af - og noget at blive klogere af

Når hænderne bliver trætte af at holde ved joysticks, og øjnene ikke kan klare flere pixels, så byder Retro Game Days også på meget andet. Der er bl.a. talks om emnerne 'Børn og gaming' og 'Kvinder i e-sport' og nørde-standup under overskriften 'Dumb Jokes & Dragons'. Gratis billetter til talks og standup kan hentes på vejlemuseerne.dk/retro-game-days.

 

Biblioteket, Coding Pirates og FabLab Spinderihallerne har åbne workshops, hvor man bl.a. kan være med til at bygge arkademaskiner, vinylskære fede klistermærker og lave et joystick af en kartoffel.

 

Danske verdensrekordholdere

Retro Game Days får fint besøg af tre spillere fra retro e-sport landsholdet RESAT. Hør, hvordan man slår verdensrekorder på gamle retrospil, få tips og prøv selv kræfter på de gamle arkademaskiner. 

 

Mød Mette, der har verdensrekorden i at være den kvinde, der har spillet længst i et arkadespil uden at blive gameover. Hun spillede i over 29 timer. Mød også Sasha, der er Danmarks bedste kvindelige pinballspiller, og Jacob, der har verdensrekorder i spillene Daytona USA, Crazy Taxi, Metal Slug og Kung Fu Speedrun.

 

Piet Hein og Danmarks første snydekode

Et af de spil, man kan spille til Retro Game Days, er intet mindre end Danmarks første spil.

 

Komikeren og matematikeren Piet Hein skabte i begyndelsen af 1960'erne en computerspilsversion af tændstikspillet NIM. Det fik navnet NIMBI.

 

Det lykkedes ham at overbeviste Regnecentralen om, at spillet skulle sluttes til GIER-computeren, der normalt blev anvendt ved folketingsvalg og til at analysere forskningsdata fra Geologisk Institut.

 

Spillet blev dermed Danmarks første rigtige computerspil, som udelukkende var udviklet for spillets skyld, og hvor spilleren var aktiv igennem spillets udvikling. 

 

Trods Heins forsøg på at gøre NIM mindre forudsigeligt, så lykkedes det dog hurtigt computeren at udregne en matematisk formel, som gjorde, at spillet alligevel blev forudsigeligt. Den eneste måde, man kunne omgå dette på, var ved at undlade en tur, således at man snød spillet. Derved blev NIMBI det første danske spil, som man kunne bruge en 'snydekode' til. 

 

Et andet problem med NIMBI-spillet var, at programmet var opsat direkte på GIERs hukommelsesenhed. Det betød, at hvis man begyndte at spille, mens GIER var i færd med at regne, hvor mange mandater de enkelte partier skulle have ved et folketingsvalg, så ville man miste alle udregningerne. 

 

Derfor var spillet gemt godt væk, langt det meste af tiden!

 

Pop-op-udstillingen om dansk spilhistorie fortæller mange flere spændende historier om den udvikling, der har gjort, at den danske spilbranche er dagsordenssættende på globalt plan.

 

På Kulturmuseet kan man opleve den store særudstilling 'Datakraft', der fortæller historien om computerens indtog i både fritiden og arbejdstiden. Adgang til museet er gratis, lige som resten af Retro Game Days.

 

Undgå kø, og vær med til at gøre eventet til en sikker oplevelse for alle

For at sikre plads til god afstand er der begrænsning på, hvor mange gæster der lukkes ind til Retro Game Days ad gangen. For at være sikker på der er plads, når du kommer, kan du booke et indgangstidspunkt ganske gratis. Af samme årsag er tilmelding til talks og standup-show også nødvendig.

 

Både gratis billetter og indgangsbooking findes på vejlemuseerne.dk/retro-game-days.

 
 
 
 
 
 

Praktisk information

Retro Game Days

Sted: Kulturmuseet og Spinderihallerne, Spinderigade 11, Vejle

Tid: Tirsdag og onsdag d. 13. og 14. oktober kl. 10-16

GRATIS - Tilmelding til talks og standup nødvendig, og indgangsbooking anbefales.

Mere info, gratis billetter og indgangsbooking: vejlemuseerne.dk/retro-game-days

 
 
 

Billeder

Klik for at downloade i høj opløsning.

 
 
 
 

Team Resat, pressefoto

 

Skærmtrolden Hugo var en af de første store Danske spilsucceser hos den brede offentlighed.

Retro Game Days. Vejle 13-14/10 2020

Pacman, arkademaskine. Foto: Wikimedia Commons

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Rasmus Skovgaard Jakobsen

Museumsinspektør, Kulturmuseet

2048 0383 / rasja@vejle.dk

 

Jørgen Tietze

Vejle Bibliotekerne

4017 5653 / jorti@vejle.dk

 
 
 
 
 
 
 
 
 

VejleMuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk