REHPA Nyt - april 2025

 
 
 
 
 

Årsrapport 2024: Solidt grundlag viser vejen frem

 
 
 
 

2024 var endnu et produktivt år, hvor vi kunne præsentere resultater fra flere forskningsprojekter og feasibility studier.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det ene var henvendt til mennesker, der har haft en episode med spontan coronar arteriedissektion (SCAD). Det andet var for mennesker med og efter kræft - et forløb, der fortsætter i 2025.

 

Berit deltog i forløbet og fortæller i årsrapporten, hvordan det gav hende redskaber til at udnytte sin energi bedst muligt: 

 

- At have fokus på energiforvaltning er noget af det, jeg har fået belyst på REHPA-forløbet. Tidligere har jeg været den, der ordnede det hele undervejs. Det løser sig altid...  Men det kan godt blive unødigt bøvlet. Med den energi, jeg har nu, er det altså smart at være på forkant.

 

Thomas Maribo, professor i folkesundhed ved DEFACTUM, der deler sit syn på standardiseret rehabilitering og kvalitetskrav samt funktionsevne og hvorfra og hvordan, der bliver forsket i rehabilitering.

 

Du finder også et overblik over REHPAs arbejde med forskningsprojekter, netværk, videndeling og kliniske aktiviteter i det forgangne år. På rehpa.dk finder du frem til 2024's projekter og udgivelser

 

2024 var året, hvor vi gjorde status på 'REHPA Strategi 2025' som et led i arbejdet med REHPAs nye strategi. Strategien forventes at være klar til sommer.  

 
 
 
 

REHPA-rapport: Frivillige skaber stor værdi for uhelbredeligt syge

 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Jeg har især bidt mærke i, at de frivillige i palliationen har enorm stor betydning for de uhelbredeligt syge og deres pårørende, fordi de er med til at yde, understøtte og fremme en helhedsorienteret tilgang, siger REHPAs forsker, Tine Ikander, der står bag rapporten.

 

'Frivillig Palliativ Indsats' er et samarbejde mellem Røde Kors og Region Syddanmark og løber fra 2021-2025. Projektet supplerer den sundhedsprofessionelle indsats ved, at frivillige bidrager med socialt samvær, praktisk hjælp, nærvær og aflastning for de pårørende i palliationen.

 

I rapporten bliver det fremhævet, at det er et "vigtigt element" for samarbejdet, at det er den samme frivillige, der er tilknyttet den syge under hele forløbet. Desuden er det essentielt, at der er et godt match mellem den frivillige og den syge. Derfor anbefaler rapporten, at der fortsat bliver taget højde for personlighed, alder, fælles interesserer og livsfaser, når parterne skal matches, da det "ser ud til at have betydning for de uhelbredeligt syge". 

 

En anden vigtig pointe er timingen af tilknytningen af de frivillige. I evalueringsundersøgelsen udtrykte alle de implicerede parter et ønske om, at de frivillige fremover bliver tilknyttet tidligere i sygdomsforløbene. Det vil forbedre muligheden for at knytte stærkere bånd mellem de frivillige og de syge. 

 

Du kan læse hele rapporten for at få indblik i resultaterne og anbefalingerne for fremtiden. 

 
 
 
 

WEBINAR: Håb ved alvorlig sygdom

 
 
 
 
 
 
 
 
 

uden håb melder håbets modsætninger sig: håbløshed og fortvivlelse. Alvorlig sygdom kan føre til håbløshed og manglende lyst til at handle. Derfor er det en vigtig opgave for professionelle, der arbejder med mennesker med alvorlig sygdom, at understøtte håb.

 

Vibeke Graven, seniorforsker, REHPA og Merete Tonnesen, postdoc, DEFACTUM, byder velkommen og introducerer webinarets gæster til 'Håb som et vigtigt fokus i rehabilitering og palliation'. 

 

Derefter følger et oplæg fra Denise Larsen, professor ved University of Alberta, Canada, om 'Facilitating Hope in Group and Individual Treatment Contexts: The Strengths, Hope and Resourcefulness Program' (oplægget er på engelsk). 

 

Dorte Toudal Viftrup, lektor, psykolog, SDU, Forskningsenheden for Almen Praksis, står for webinarets sidste oplæg, 'Et sprog for livsafslutning og død - hospicepatienters oplevelse af at tale om livsafslutning og efterliv', inden der til slut bliver samlet op på dagens program. 

 

Webinaret henvender sig til alle, der arbejder med mennesker med alvorlig og livstruende sygdom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Spørgeskemaundersøgelse om rehabilitering i palliativ indsats

 
 
 
 

En taskforce under European Association of Palliative Care (EAPC) arbejder p at udbygge og indhente viden om den rehabiliterende praksis på det palliative område på tværs af Europa. Det sker bl.a. ved hjælp af et spørgeskema, de har udsendt til personer, der arbejder med rehabilitering og palliation.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Projektet skal give os en større forståelse af og indsigt i rehabiliteringen i den palliative praksis. Det er spændende at være en del af et stort europæisk projekt. Det giver mulighed for at sammenligne på tværs af lande. Samtidig er vi glade for, at vi får mulighed for at analysere de danske data efterfølgende. Så udover at bidrage til international forskning får vi også, på nationalt plan, nye indsigter med det her studie. Derfor håber vi at få så mange svar som muligt, fortæller lektor Jette Thuesen, som er en del af arbejdsgruppen bag projektet.

 

Undersøgelsen er en del af et større europæisk projekt, der inkluderer dataindsamling i England, Tyskland, Italien, Portugal og Danmark. Når data er indsamlet, udarbejder forskergruppen et review. Foreløbige resultater bliver også præsenteret på EAPCs konference i Helsinki til maj, hvor der bliver afviklet en workshop på baggrund af taskforcens aktiviteter.

 

Undersøgelsen administreres af University of Stirling og tager cirka 10 minutter at udfylde. Der er åbent for svar frem til den 27. april 2025. 

 
 
 
 

Palliativ rehabilitering i Holbæk Kommune

 
 
 
 
Holbæk Sundhedscenter.jpg
 
 
 
 

I 2018 blev en palliationsfysioterapeut ansat som kollega til palliationssygeplejersken, og siden har Holbæk Kommune haft et stærkt fokus på palliativ rehabilitering.

 

Hurtigt blev teamet udvidet og består nu af tre fysioterapeuter, to ergoterapeuter, en diætist, en kræftkoordinatorer og palliationssygeplejersken, der arbejder tæt sammen for at sikre en helhedsorienteret indsats for borgere med livstruende sygdomme. Kommunen oplevede nemlig, at samspillet mellem rehabilitering og palliation skabte værdi for både borgere og ansatte.

 

- Det giver større livskvalitet at kunne leve så meget som muligt - også i den sidste tid frem til døden, siger Mikael Skytte, der er palliationssygeplejerske i kommunen.

 

For at styrke kommunens indsats på det palliative område har 250 ansatte, herunder plejepersonale, sygeplejesker og terapeuter, været på 2-dages kursus i palliation, hvor der var fokus på også at sammentænke rehabilitering og palliation.

 

- Det giver større tilfredshed, når personalet medvirker til at løfte borgernes samlede livskvalitet. Når både palliative og rehabiliterende indsatser samtænkes, lykkes de palliative forløb ofte bedre. Medarbejderne oplever, at der er flere tilbud, de kan tilbyde borgerne, siger Mikael Skytte.

 

Desuden har kommunen etableret et tværfagligt palliativt netværk, hvor medarbejdere mødes to gange årligt for at styrke kendskabet på tværs af faggrupper.

 
 
 
 
 
 

Temadag om palliativ indsats til børn og unge: Nu er der program

 
 
 
 

Kom og vær med til 'Palliativ indsats til børn og unge i Danmark: Tværsektorielt og tværfagligt samarbejde', som er en temadag om palliation til børn og unge, REHPA afholder årlig. Det foregår den 21. november 2025.

 

Det bliver en dag fyldt med spændende, faglige oplæg og mulighed for at opdatere sin viden og styrke samarbejdet på tværs af sektorer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

De bliver efterfulgt af Maja Abitz, overlæge, Palliativt Team for Børn- og Unge, Rigshospitalet, der fortæller om 'Tværsektorielt samarbejde om hjemmebaseret pædiatrisk palliation til børn med kræft'.

 

Derefter følger 'Overgange mellem sektorer og de specialiserede palliative indsatser' af Connie Hovmark Jensen, fysioterapeut, Asger Kring Latif, pædagog, og Lisbeth Refshauge Højer, afdelingsleder i Strandbakkehuset Børne- og ungehospice.

 

Efter en frokostpause og tid til at få talt på tværs starter eftermiddagens oplæg ved Helle Larsen, leder af socialrådgiverfunktionen, Odense Kommune, og Lene E. Nielsen, socialrådgiver, Børne- og Unge Palliativt Team, Region Syddanmark, der fortæller om 'Specialiseret palliation set fra kommunens vinkel'.

 

Dagens sidste oplæg handler om 'Specialiseret palliation og hjælpemidler set fra en kommunal vinkel' ved Anette Christoffersen, leder, Ergo- og Fysioterapien, Svendborg Kommune, og Tine B. Davidsen, fysioterapeut, Børne- og Unge Palliativt Team, Region Syddanmark.

 

Til slut er der lagt op til en åben diskussion baseret på dagens indspark.

 

Bag arrangementet står Arbejdsgruppen Palliativ indsats til børn og unge med livstruende tilstande, som består af Olav Nørgaard, Camilla Lykke, Steen Nielsen, Lisbeth Refshauge Højer, Martin Boesen, Hilde Skrudeland og Mette Raunkiær.

 

Temadagen foregår hos REHPA i Nyborg og koster 250 kroner at deltage i.

 
 
 
 

Feltet deler

 
 
 
 

Forbedring i livskvalitet blandt kræftpatienter, som deltog i 'Balance, Aktivitet og Livskvalitet'-interventionen

 
 
 
 

I et feasibility studie udført hos REHPA undersøgte forskere en intervention til personer med fremskreden kræft orienteret imod ressourcer og aktiviteter. Studiets lovende resultater er nu publiceret og viser, at 64 % af deltagerne oplevede en klinisk relevant forbedring af helbredsrelateret livskvalitet. 

 

I projektet, 'Balance, Aktivitet og Livskvalitet', er der udviklet en intervention med en ressource- og aktivitets-orienteret tilgang for at støtte mennesker med kronisk eller fremskreden kræft i at balancere deres ressourcer og energi. 

 

Dermed får de lettere ved at deltage i de aktiviteter, der har størst betydning for dem, og det er godt. Forskning viser nemlig, at disse aktiviteter kan bidrage til oplevelser af glæde og mening og lede tankerne væk fra sygdom og bekymringer. Desuden kan de understøtte fortsat funktionsevne.  

 

Efter et 5-dages ophold med gruppesessioner og individuelle samtaler oplevede 64 % af de 22 deltagere en klinisk relevant forbedring af helbredsrelateret livskvalitet. Feasibility studiets resultater peger derfor på, at tilgangen kan være brugbar ved integration og koordination af rehabilitering og palliation til personer med fremskreden kræft.

 

Spørgeskemaerne European Organisation for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire (EORTC QLQ-C30) og Occupational Balance Questionnaire (OBQ) blev brugt til indsamling af data i studiet. 

 

Resultaterne danner grundlag for det pågående arbejde med at videreudvikle interventionen og afprøve den i en kommunal kontekst, hvor der også indarbejdes principper til forbedring af social ulighed i sundhed.

 

Artiklen er skrevet af Marie Brunsgaard Laursen, Marc Sampedro Pilegaard og Karen la Cour. 

 
 
 
 

Uddrag af nye udgivelser fra REHPAs forskning

 
 
 
 

Guided self-determination for patients with non-small cell lung cancer: Patients' experiences of a nurse-led person-centred intervention; Skaarhoej MG, Olesen ML, Frimann SS, Bergenholtz H, Rosted EE. European Journal of Oncology Nursing. 2025 jun.;76:102864. Epub 2025 mar. 12. doi: 10.1016/j.ejon.2025.102864

 

Patient experiences with pre-amputation communication and shared decision-making: a national cross-sectional survey. Journal of Wound Management; Støvring KR, Simony A, Madsen UR, Abrahamsen C. 2025;26(1):12-21. doi: 10.35279/jowm2025.26.01.02

 
 
 
 

Kalender

 
 
 
 

Vi opdaterer løbende kalenderen på rehpa.dk.
Send en mail til: rehpa.web@rsyd.dk, hvis du kender til arrangementer, vi skal rette eller tilføje i kalenderen.

 

04.04.2025: Ph.d.-forsvar: Anne Therese Wettergren Karlsson, SDU

 

07.04.2025: Præhabilitering i praksis: Nyeste evidens og fremtidens løsninger, Gruppe støttet af DCCC

 

09.04.-26.06.2025: Omsætning og implementering af teori og metode i socialt arbejde - tonet mod ældre og demens, Københavns Professionshøjskole

 

10.04.2025: Symposium om multisygdom - fra forskning til klinisk praksis med fokus på rehabilitering, Dansk Selskab for Multisygdom og Polyfarmaci (DSMP)

 

25.04.2025: Konference: Plads til døden, Landsforeningen Liv&Død

 

30.04.2025: REHPA Netværksmøde om palliation på det kommunale basisniveau, REHPA

 

05.05.2025: Webinar: Håb ved alvorlig sygdom, REHPA 

 

05.05.2025: Hæmatologi: behandling, bivirkninger og træning, DOPF

 

05.05.-19.09.2025: Symptomlindring i de sidste levedøgn, Anker Fjord Hospice

 

06.05.2025: Forskningsseminar 2025, Parkinson Foreningen & Sano

 

08.05.2025: REHPA Netværksmøde om kommunal rehabilitering for mennesker med livstruende sygdom, REHPA

 

08.05.2025: Årsmøde - Dansk Psyko-Onkologisk Netværk, Dansk Psyko-Onkologisk Netværk

 

09.05.2025: REHPA Netværksmøde for senfølgeklinikker, REHPA

 

13.-27.05.2025: Palliation i egen praksis for social- og sundhedsassistenter, Hospice Limfjord - Center for udvikling af palliation

 

22.05.2025: Temadag: Palliativ indsats til mennesker, som lever med KOL i terminale fase, Fagligt Selskab For Palliationssygeplejersker

 

11.-12.06.2025: 11. nationale kongres: Ordet skaber hvad det nævner, Foreningen for Palliativ Indsats

 

20.06.2025: Kursus: Kognitiv adfærdsterapi for insomni (CBT-i), REHPA (UDSOLGT)

 

17.09-11.12.2025: Palliativ efteruddannelse i Aarhus efterår 2025, Region Midtjylland

 

25.09.2025: Tankeophold om omsorg, Hospice Limfjord

 

24.09.2025: Fælles netværksmøde for SOSU-skoler og Professionshøjskoler i Danmark, REHPA

 

23.10.2025: Tankeophold om tillid, Hospice Limfjord

 

20.11.2025: REHPA Netværksmøde om kommunal rehabilitering for mennesker med livstruende sygdom, REHPA

 

20.11.2025: Tankeophold om håb, Hospice Limfjord

 

21.11.2025: Palliativ indsats til børn og unge i Danmark - Tværsektorielt og tværfagligt samarbejde, REHPA


Nationalt Videnscenter for Demens har lanceret et e-learningskursus om udfordrende adfærd hos mennesker med demens, som du gratis kan gennemgå på deres hjemmeside

 
 
 
 
 
 
 

Nyt fra REHPA

Videncenter for Rehabilitering og Palliation
Nyhedsbrevet udsendes af Region Syddanmark

 
 
Social media icon Social media icon Social media icon Social media icon
 

Copyright © 2024 REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, All rights reserved.

Foto: REHPA, Colourbox
Du modtager denne e-mail, da du har tilmeldt dig nyhedsbrevet fra REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation.
Billeder © Colourbox og REHPA

Vores adresse er:

REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation

Vestergade 17

5800 Nyborg

Danmark

 
Afmeld