Pressemeddelelse
4. juni 2021
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Krop og kropsidealer til debat i ny udstilling på Vejle Kunstmuseum

 
 
 
 

Kroppen er fascinerende. Både når den er påklædt, og når den ikke er. Kroppe skaber debat om kropsidealer, køn, seksualitet og ligestilling - en debat, der altid er levende i kunsten. Velkommen indenfor i Vejle Kunstmuseums nye permanente udstilling KROP! 

 
 
 
 
Krop, presse juni21 (2).jpg

KROP viser 400 års kunst at spejle sin egen krop og kropsforståelse i, og noget af det skal nok få de fleste til at spærre øjnene op. Udstillingen er netop åbnet på Vejle Kunstmuseum. Foto: Vejle Kunstmuseum.

 
 
 
 

Vi er alle sat i verden med en krop. Kroppen er kilde til fornøjelse, når vi som børn hopper, eller vi dyrker sport, danser eller strækker os efter en god søvn. Kroppen er besværlig, når den giver vokseværk, ændrer sig under graviditet eller alderen kan mærkes. 

  

Kunstnere har altid interesseret sig for og skildret menneskekroppen. Kroppe fortæller ikke kun om arme og ben, men også om kropidealer, identitet og køn. Derfor har Vejle Kunstmuseum skabt en ny, permanent udstilling, som handler om KROP. For når mennesket og verden forandrer sig, så gør vores oplevelse og opfattelse af kroppen det også.   

  

Helt fra oldtidens Grækenland og frem til i dag, er kroppen blevet anskuet som et billede på det det guddommelige, som symbol på succes og samfundsmæssig status. Kroppen er objekt for begær, såvel som en kampplads for et indre psykologisk landskab.

 

Kroppen fylder meget i den tidligere og nuværende debatten om køn, seksualitet og ligestilling. Vejle Kunstmuseum stiller med udstillingen KROP spørgsmålene: Hvad er en krop? Hvor stammer vores kropsidealer fra? Hvem bestemmer, hvordan en rigtig krop ser ud?

 

Debatten om kropsidealer er levende i kunsten i dag som aldrig før, i takt med at folk udstiller deres egne kroppe - i det offentlige rum og på de sociale medier.  

  

Tre markante nyerhvervelser

Vejle Kunstmuseums nye permanente udstilling KROP viser malerier, studier, print og skulpturer, fra 1600-tallet til i dag.

 

Der er 400 års kunst at spejle sin egen krop og kropsforståelse i, og noget af det skal nok få de fleste til at spærre øjnene op.

 

Med støtte fra 15. juni fonden har Vejle Kunstmuseum erhvervet den unge kunstner Tore Hallas videoværk 'And going after strange flesh'. Museet har med egne midler erhvervet et broderet værk af kunstner Gudrun Hasle, og Petra Kleis' pågående fotografier af kunstner Maja Malou Lyse.

 

I faktaboksen nedenfor fortæller museumsinspektør Trine Grøne om de nyerhvervede værker.

 

Censur og manipulation?

Opfattelsen af, hvad, hvordan, hvor lidt eller hvor meget kroppen betyder i vores samfund er ikke ligegyldig - hverken for samfundet eller for vores egen selvopfattelse.

 

Kunstmuseets nyeste værker demonstrerer tydeligt, hvor stor betydning KROP har for vores selvopfattelse og identitet. De fleste kroppe som vi ser i medierne og på sociale medier er ofte censureret og manipuleret på forskellige måder. Måske er vi nået til et punkt, hvor vi har vi glemt hvordan en krop ser ud?

 

Vi lever i en tid, hvor vi på den ene side bliver bombarderet med normer om, hvordan vores krop og seksualitet skal være, men samtidig er seksualitet et af de mest tabubelagte emner i vores samfund.

 

Udstillingen er netop åbnet, og kan ses tirsdag - søndag kl. 11.00 - 17.00. Der er altid gratis adgang til Vejle Kunstmuseum.

 
 
 

Museumsinspektør Trine Grøne fortæller om de nyerhvervede værker:
 

Petra Kleis (2019): 

Fotografier af kunstner Maja Malou Lyse 

"Fotograf Petra Kleis har gennem en periode på 3 år fotograferet kunstneren Maja Malou Lyse, hvor hun poserer som begæret objekt for kameraet og som en begærende kvinde.  

Maja Malou Lyse ønsker at gøre op med tabuer om sex bruger sin egen krop til at eksperimentere med og undersøge den kvindelige seksualitets lyst og begær anno 2020. Som samtidskunstner bruger Maja Malou Lyse internettet og de sociale medier til at få sine budskaber ud til omverdenen."

 

Gudrun Hasle (2015): 

Kirsten Justesen 

"Gudrun Hasle giver det det borgerlige håndværk et nyt sprog, som er hendes helt eget. Et broderet portræt af kunstner Kirsten Justesen fortæller med sting og ord om kunstnerens liv. Kunstneren kalder selv sin serie værker af broderede kroppe for 'kropskort' og ved nærmere eftersyn kan man se, at portrættet er påført forskellige meddelelser i broderet skrift - udtryk for følelser, oplevelser eller simpelthen en registrering af, hvilke spor kroppen bærer af et levet liv, en ældre kvindes krop med alle de sår og ar, som hun har fået gennem et levet liv, med alt hvad den indebærer af fejl og mangler."

  

Tore Hallas (2019):  

And going after strange flesh (their god is their belly, and they glory in their shame, with minds set on earthly things)

"Det er Tore Hallas egen krop, der har været inspirationskilde til afgangsværket 'And going after strange flesh'. Hallas arbejder i sit værk med den form for skam, han har oplevet i forhold til sin egen krop og seksualitet. Titlen på værket er en passage fra biblen, der beskriver byerne Sodoma og Gomorra, hvor mennesket ifølge visse kilder giver sig hen til synd og homoseksualitet. Byerne optræder også i to andre verdensreligioner, i de hellige skrifter i Toraen og Koranen. Tore Hallas tager afsæt i passagen i sin egen universelle undersøgelse af den form for skam, som er knyttet til mandlig homoseksualitet og tykhed i vores kultur. Hallas bruger myter og påstande fra Bibelen, og henviser til religiøse fortolkninger og historiske begivenheder, for at gøre opmærksom på diskrimination af mennesker, som ham selv."

 
 
 

Foto

Klik for at downloade i høj opløsning

 
 
 
 
Krop, presse juni21 (3).jpg

Foto fra udstillingen. Vejle Kunstmuseum.

 
Krop, presse juni21 (8).jpg

Foto fra udstillingen. Vejle Kunstmuseum.

 
Krop - Tore Hallas.jpg

Tore Hallas: And going after strange flesh (2019). Installationsfoto, Vejle Kunstmuseum

 
torehallas_strangeflesh_pressphotos_1.jpg

Værk: Tore Hallas - And going after strange flesh (2019). Videostill.

Krop, presse juni21 (1).jpg

Foto fra udstillingen. Vejle Kunstmuseum.

 
Krop, presse juni21 (6).jpg

Foto fra udstillingen. Vejle Kunstmuseum.

 
MAJA_Petra_kleis_IMG_8960_lowres.jpg

Værk: Petra Kleis - Foto af Maja Malou Lyse (2019). Et af de tre fotos der er udstillet.

Krop, presse juni21 (5).jpg

Foto fra udstillingen. Vejle Kunstmuseum.

 
Krop, presse juni21 (8).jpg

Foto fra udstillingen. Vejle Kunstmuseum.

 
Gudrun Hasle_Kirstenjustesen.jpg

Værk: Gudrun Hasle - Kirsten Justesen (2015)

 
 
 
 
 
 

Praktisk information

KROP - Ny permanent udstilling

Sted: Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16-18, Vejle

Tid: Tirsdag - søndag kl. 11.00 - 17.00

Gratis adgang

Mere info: vejlemuseerne.dk/krop

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Trine Grøne

Museumsinspektør, Vejle Kunstmuseum

4016 7053 / trigr@vejle.dk

 
 
 
 
 
 
 
 
 

VejleMuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk