Pressemeddelelse
8. november 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hjarnø-skatten bliver på Kulturmuseet Spinderihallerne

 
 
 
 

Interessen for arkæologi er enorm for tiden, og publikum strømmer til Kulturmuseet Spinderihallerne for at se de arkæologiske udstillinger. Da muligheden for at forlænge særudstillingen Guld & Kaos, der viser Hjarnø-skatten og fortæller om jernalderens guldofringer, opstod, greb museet den, og udstillingen kan derfor ses indtil 22. marts 2020.

 
 
 
 

Guld & Kaos var planlagt til at lukke i december måned, men på grund af den store interesse, forlænges den til 22. marts næste år. Dermed vil Hjarnø-skatten stadig kunne ses, når et andet skattefund - nemlig Uhrhøj-skatten - vender tilbage til Kulturmuseet Spinderihallerne. Foto: Kenneth Stjernegaard for VejleMuseerne.

 
 
 
 

"Der ikke er noget som en ægte guldskat, der kan få folk op af sofaen!," siger arkæolog og museumsinspektør Katrine Balsgaard Juul og fortsætter:

 

"Det kan vi i hvert fald skrive under på i forhold til den arkæologiske særudstilling Guld & Kaos! Derfor er vi også rigtig glade for, at vi har fået mulighed for at forlænge udstillingen, så endnu flere kan nå ind og se de mageløse guldsmykker fra Hjarnø og samtidig lade sig rive med i fortællingen om det kaotiske 500-tal."

 

Guld & Kaos var planlagt til at lukke i december måned, men på grund af den store interesse, forlænges den altså til 22. marts næste år. Dermed vil Hjarnø-skatten stadig kunne ses, når et andet skattefund - nemlig Uhrhøj-skatten - vender tilbage i det nye år.

 

Guld fra en kaotisk tid

Mange af jernalderens guldskatte kan dateres til 500-tallet, hvad end der er tale om ofringer eller værdier, der er gemt af vejen. Vi ved, at to store vulkanudbrud i disse år skabte enorme askeskyer, der skyggede for solen, fik temperaturen til at dale kraftigt og skabte misvækst.

 

Det ser ud til, at jernalderens mennesker i nogle områder af Skandinavien pludselig forlod deres landsbyer i begyndelsen af 500-tallet. I Jelling ser vi, hvordan bebyggelserne blomstrede i perioden mellem år 0 og 500, hvorefter vi først finder dem igen flere hundrede år senere i vikingetiden. I Norge har arkæologerne bemærket en nedgang i antallet af grave på op mod 90 pct. efter den første tredjedel af 500-tallet, og i Sverige forsvinder op mod 75 pct. af jernalderlandsbyerne på samme tidpunkt.

 

Guld & Kaos fortæller den fascinerende historie om en kaotisk periode i jernalderen, hvor guder, klima, ofringer og guld smelter sammen!

 

Mystik og videnskab

Sammen med bl.a. kopier af guldhornene, bornholmske guldgubber og en billedsten fra Gotland udgør guldskatten fra Hjarnø udstillingens dunkle halvdel, hvor fortidens mystik og religion hersker.

 

Her fortælles myterne om Fimbulvinteren og verdens undergang, og man får fornemmelsen af de altoverskyggende menneskelige og samfundsmæssige konsekvenser, det må have haft, at solen pludselig forsvandt. Hvem kunne vide, om guderne nogensinde ville lade den komme tilbage igen?

 

Udstillingens anden halvdel er videnskabens domæne. Man fascineres af, hvordan iskerneboringer og dendrokronologi helt tydeligt viser periodens enorme klimaforandringer, og hvordan mange andre videnskabelige metoder gør arkæologerne i stand til at fortælle verdens historie fra tiden før skriftlige kilder.

 

Man kan også træde indenfor i guldsmedens værksted, hvor der fortælles om jernalderens imponerende håndværk, der er utrolig svært at replikere i dag, på trods af moderne hjælpemidler og værktøj. I weekenden 7.-8. december vil guldsmed Niels Vase, der har genskabt flere af smykkerne fra Hjarnø-skatten, være til stede i udstillingen og vise sit håndværk frem.

 

Kulturmuseet Spinderihallerne er åbent tirsdag - søndag kl. 10.00 - 17.00. Der er altid gratis adgang til museets udstillinger.

 
 
 

Foto

Klik for at hente i høj opløsning

 
 
 
 

Et af de smukke brakteater fundet på Hjarnø. Foto: Kenneth Stjernegaard for VejleMuseerne.

Guldsmed Niels Vase arbejder i udstillingen 7. og 8. december. Foto: VejleMuseerne.

Hjarnø-skatten består blandt andet af smukt tilvirkede guldperler og brakteater. Foto: Kenneth Stjernegaard for VejleMuseerne.

 
 
 
 
 
 

Praktisk information

Særudstilling: Guld & kaos

Kulturmuseet Spinderihallerne

Kan ses indtil 22. marts 2020

Mere info: vejlemuseerne.dk/guldogkaos

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Katrine Balsgaard Juul

Museumsinspektør og arkæolog, VejleMuseerne

kabju@vejle.dk / 2341 7731

 
 
 
 
 
 
 
 
 

VejleMuseerne - Spinderigade 11E - 7100 Vejle - Tlf. 76 81 31 00 - Mail: museerne@vejle.dk