REHPA Nyt - august 2024

 
 
 
 
 

Notat: En større andel af danske børn og unge dør hjemme

 
 
 
 

Forskere I REHPA har set nærmere på dødssted og dødsårsager blandt børn og unge under 18 år, som er døde i Danmark mellem 2012 og 2020. Notatet konkluderer, at andelen, der dør på hospitalet, er faldet fra 84 % i 2012 til 63 % i 2020. I samme periode dør flere og flere børn og unge hjemme.


I alt døde 2.514 børn og unge (0 til ≤ 18 år) af naturlige årsager i perioden 2012-2020. 32 % af dem døde hjemme i 2020. I 2012 døde kun 13 % hjemme. Udviklingen ses på tværs af regioner, og de største ændringer ses i årene efter 2017.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Læs mere om notatet på rehpa.dk
 

Du kan også downloade hele notatet

 

Hvis du vil vide mere om den palliative indsats til børn og unge afholdes der en temadag den 21. november 2024 om Indsatser efter dødsfald samt Åndelig og eksistentiel omsorg til børn og unge.

 
Læs mere om temadagen og se hele programmet på Conference Manager
 
 
 
 
 
 

Ny Vælg Klogt anbefaling om behandling med opioider

 
 
 
 

Vælg Klogt har i samarbejde med sundhedsfaglige, forskere, myndigheder, patienter og patientrepræsentanter udarbejdet en 'Vælg Klogt'-anbefaling i forbindelse med behandling med morfinlignende lægemidler, som også kaldes opioider:
Undgå at opstarte behandling med opioider uden en klar behandlingsplan, som beskriver mål, forventet varighed og plan for opfølgning.


Lene Jarlbæk, lektor og overlæge ved REHPA deltog i arbejdet med anbefalingen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Årsrapport 2023 fra Dansk Palliativ Database

 
 
 
 

Dansk Palliativ Database har i løbet af sommeren udgivet deres årsrapport for 2023.

Standarden for to ud af databasens seks indikatorer er opfyldt: Andelen af kræftpatienter, der er i kontakt med specialister i palliation, samt andelen af patienter, hvor der udfyldes af screeningsskema ved start af en palliativ indsats.

For de resterende fire indikatorer: Adgang til specialiseret palliativ indsats, Ventetid, Tværfaglig konferencer og Patientudfyldelse af screeningsskema 1-4 uger efter start af palliativ indsats er standarden ikke nået.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Unge der har haft kræft har særlige rehabiliteringsbehov

 

Med ph.d.-projektet 'Samskabelse af rehabilitering til unge voksne kræftoverlevere' har fysioterapeut Maria Aagesen undersøgt, hvilken støtte og rehabilitering unge voksne mellem 18 og 39 år, der har haft kræft, har brug for.
Ofte oplever mennesker der har haft kræft senfølger af deres sygdom og behandling. Det gælder også unge mennesker, der oplever aldersspecifikke fysiske, mentale, eksistentielle og sociale senfølger, der påvirker deres hverdag og livskvalitet negativt efter et kræftforløb.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Som en del af sin ph.d. har Maria Aagesen lavet en behovsafdækning af unges behov for rehabiliteringsindsatser og et litteraturstudie, hvor hun har undersøgt eksisterende indsatser til unge, der har haft kræft. På baggrund af de to studier udviklede Maria Aagesen i en samskabelsesproces med en række unge mennesker, der har haft kræft, og fagprofessionelle en rehabiliteringsindsats med 10 komponenter målrettet unge voksne efter kræft.


Maria Aagesen har også beskrevet et feasibility studie, der skal undersøge om unge, der har haft kræft, finder den udviklede intervention relevant. Interventionen er allerede afprøvet i REHPA Forskningsklinik. Maria er ved at analysere data fra feasability studiet og har samtidig planlagt yderligere studier af indsatsen i kommunalt regi i sin postdoc.

 

Maria forsvarer sin ph.d. den 11. oktober 2024 på OD NAT BMB Seminar room (V18-501-1), SDU, Campusvej 55, 5230 Odense M
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Feltet deler: Omsorgspraksis og -hensyn mellem flersprogede social- og sundhedselever og ældre borgere

 
 
 
 

Tidsskrift for Forskning i Sygdom & Samfund sætter i to numre fokus på 'Omsorg Under Forandring'. I det første nummer skriver Stine Hauberg Nielsen og Sara Lei Sparre om et etnografisk feltarbejde i ældreplejen. Artiklen 'Rum til omsorgens sprog' dykker ned i omsorgspraksis og omsorgshensyn mellem flersprogede social- og sundhedselever og ældre borgere.


Flersprogetheden og de kommunikative barrierer og misforståelser, der kan følge, bidrager til en forskydning af krav og hensyn mellem de involverede aktører. Eleverne og borgerne må i højere grad skifte mellem forskellige roller, således at de ældre borgere også så vidt muligt kan tage del i elevernes sproglæring.

 

- Ved at sætte sproglig kommunikation i forgrunden og samtidig undersøge omsorgens praksis og effekt i konkrete situationer viser vi, hvordan elevernes begrænsede dansksproglige færdigheder stiller krav til eleverne og de ældre borgere om rolleskift samt til vejlederne om kontinuerlig mediering af relationer, som muliggør elevernes oplæring, skriver Stine Hauberg Nielsen og Sara Lei Sparre i introduktionen til artiklen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nye artikler om narrative gruppeforløb

 
 
 
 

Henriette Søby Gärtner har i løbet af sommeren fået udgivet to artikler om narrative gruppeforløb til mennesker, der har uhelbredelig kræft. Artiklerne indgår i Henriettes ph.d.-forløb, som er forankret på Statens Institut for Folkesundhed, SDU. De narrative gruppeforløb er blandt andet gennemført i REHPA Forskningsklinik.
Den første artikel: 'There is nothing beautiful or life-affirming in it': experiences of harm in a narrative course combining rehabilitative and palliative care approaches for people who have or have had cancer beskæftiger sig med nogle af de utilsigtede udfordringer, der kan være ved sådanne gruppeforløb.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Den anden artikel: The Most Fantastic Thing is Coming Here as an Individual and Going to Bed as Part of a Group": Participants' Experiences From a Residential Course, for People With Advanced Cancer beskriver nogle af de mange positive oplevelser, deltagerne havde med de narrative forløb.


- Rigtig mange af deltagerne havde nogle virkelig gode oplevelser på de narrative forløb. De oplevede særligt, at det, at komme væk for deres hverdag og at skabe relationer til andre med uhelbredelig kræft, var meget betydningsfuldt. Mødet med andre deltagere med uhelbredelig kræft betød for nogle desuden et ændret perspektiv på livet, hvor de oplevede at få mere håb i deres liv. Artiklen peger derfor på, at især rammerne, fællesskabet og det at få håb blev oplevet som de betydningsfulde dele af kurserne, fortæller Henriette Søby Gärtner.

 
 
 
 

WEBINAR: Mødet med patienten der bruger komplementær behandling 

 
 
 
 

Flere mennesker, der har kræft, bruger komplementær behandling i løbet af deres kræftforløb. Men det kan være svært for patienterne at tale med de sundhedsprofessionelle om det.
Den 5. november 2024 deler fagprofessionelle deres erfaringer om komplementær behandling ved 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Her deler Mette Stie og Jeanett Kertevig bl.a. erfaringer med dialog mellem patienter og sundhedsprofessionelle om komplementær behandling på onkologisk afdeling og ambulatorium på Vejle Sygehus.

Hanne Bess Boelsbjerg, ph.d., forsker, Interacting Minds Centre og Antropologi, Aarhus Universitet dykker ned i årsagerne til at bruge komplementær behandling

 
 
 
 

Webinaret er et samarbejde mellem Dansk Selskab for Komplementær Medicin og REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

REHPA-forløb til mennesker med rift på kranspulsåren

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Holdningspapiret omsætter ny teoretisk viden til anbefalinger om klinisk praksis, men er baseret på sparsom evidens.


- Vi mangler evidens på området. Vi vil gerne underbygge evidens gennem forløbene i REHPA Forskningsklinik. I forløbet med holdningspapiret gav deltagende patienter udtryk for, at særligt det at vende tilbage til arbejdet og at håndtere den udmattelse eller fatigue, der kan følge efter en SCAD-episode, var nogle af de problemer, der fylder hos dem, siger Pernille Palm, klinisk sygeplejespecialist ved Afdeling for Hjertesygdomme på Rigshospitalets Hjertecenter og forsker tilknyttet forløbet i REHPA Forskningsklinik.

 
Læs mere om forløbet og se, hvordan du henviser deltagere
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Del dine erfaringer og hjælp REHPA

 
 
 
 
 
 
 
 
 

På forhånd mange tak for hjælpen!

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uddrag af nye udgivelser fra REHPAs forskning

 
 
 
 

"The Most Fantastic Thing is Coming Here as an Individual and Going to Bed as Part of a Group": Participants' Experiences From a Residential Course, for People With Advanced Cancer; Gärtner HS, Blix BH, Raunkiær M, Timm H; Omega (United States). 2024. Epub 2024. doi: 10.1177/00302228241264876

 

Evaluating neurocognitive outcomes in out-of-hospital cardiac arrest survivors: A comparative study of performance-based and reported measures; Jensen MK, Christensen J, Zarifkar P, Thygesen LC, Wieghorst A, Berg SK et al.; Resuscitation. 2024 sep.;202:110310. doi: 10.1016/j.resuscitation.2024.110310

 

Caregiver strain among relatives of out-of-hospital cardiac arrest survivors; the DANCAS relative survey; Hermansen AS, Joshi VL, Wagner MK, Dieperink KB, Zwisler AD, Borregaard B et al.; Resuscitation. 2024 aug.;201:110298. doi: 10.1016/j.resuscitation.2024.110298

 

Meaning in life after cancer: Validation of the sources of meaning card method among participants in cancer rehabilitation; Sørensen VH, Andersen AH, Andersen T, Rasmussen A, Aagesen M, Schnell T et al.; Scandinavian Journal of Psychology. 2024. Epub 2024. doi: 10.1111/sjop.13048

 

Network of doctors for multimorbidity and diabetes - the NOMAD intervention: protocol for feasibility trial of multidisciplinary team conferences for people with diabetes and multimorbidity; Bugge SJ, Henriksen DP, Damkier P, Rahbek MT, Schousboe K, Rothmann MJ et al.; Pilot and Feasibility Studies. 2024 jun. 15;10:91. doi: 10.1186/s40814-024-01517-0  

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kalender

 
 
 
 

Vi opdaterer løbende kalenderen på rehpa.dk.
Send en mail til: rehpa.web@rsyd.dk, hvis du kender til arrangementer, vi skal rette eller tilføje i kalenderen.

 

29.08.2024: Inspirationsdag: Bedre sundhed for alle, Syddansk Universitet

 

07.09.2024: National Hospicedag - Hospice Fyn, Hospice Fyn

 

09.-10.09.2024: The European Cancer Rehabilitation and Survivorship Symposium (ECRS) 2024, acta oncologica, Castle & Danish Cancer Institute

 

18.09.-11.12.2024: Den palliative indsats - en tværfaglig efteruddannelse i Region Midtjylland, Region Midtjylland

 

20.09.2024: Tiltrædelsesseminar: Sundhed under lup - Fra individ til Strukturkommission, Syddansk Universitet

 

24.-25.09. og 8.10.2024: Palliation i egen praksis for sygeplejersker, Hospice Limfjord

 

26.-27.09.2024: Landskursus 2024, Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker (DSR)

 

30.09.2024: 16. nationale rehabiliteringskonference 2024, Rehabiliteringsforum Danmark

 

30.09.2024-01.05.2026: Uddannelse til Fagområdespecialist i Palliativ medicin med dansk teoretisk uddannelse, Dansk Selskab for Palliativ Medicin

 

30.09.2024: 16. nationale rehabiliteringskonference 2024, Rehabiliteringsforum Danmark

 

01.10.2024: Temadag om kortlægningen af den basale palliative indsats på sygehuse i Danmark, REHPA (udsolgt, muligt at komme på venteliste)

 

04.10.2024: Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfunds 20 års jubilæum, Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund

 

07.-09.10.2024: Basal palliation for SOSU-assistenter - efterår 2024, Sankt Lukas Stiftelsen

 

07.-08-10.2024: Innovative palliative care for people with cancer, European Commission

 

11.10.2024: PhD Oral Defence Session - Maria Aagesen, Syddansk Universitet

 

22.10.-03.11.2024: Sorgfestival Odense, Pratheo

 

23.10.-13.12.2024: Tværfaglig rehabilitering af personer i komplekse forløb, VIA University College

 

04.11.2024-26.02.2025: Sorgrådgivning som professionel velfærdspraksis, KP

 

05.11.2024: WEBINAR: Mødet med patienten der bruger komplementær behandling, REHPA og Dansk Selskab for Komplementær Medicin

 

12.-13.11.2024: Værdighed ved livets afslutning for social- og sundhedshjælpere, Hospice Limfjord

 

14.-16.11.2024: Brystkræft og Fysioterapi, Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi

 

21.11.2024: Temadag - Palliativ indsats til børn og unge i Danmark, Arbejdsgruppen for Palliativ indsats til børn og unge i Danmark

 

20.01.-13.06.2025: Eksistentielle, åndelige og psykosociale dimensioner i palliativ praksis, VIA University College

 

06.02.2025: Fælles møde for REHPA-netværk for SOSU-skoler og professionshøjskoler, REHPA


Nationalt Videnscenter for Demens har lanceret et e-learningskursus om udfordrende adfærd hos mennesker med demens, som du gratis kan gennemgå på deres hjemmeside

 
 
 
 
 
 
 

Nyt fra REHPA

Videncenter for Rehabilitering og Palliation
Nyhedsbrevet udsendes af Region Syddanmark

 
 
Social media icon Social media icon Social media icon Social media icon
 

Copyright © 2024 REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, All rights reserved.

Foto: REHPA, Colourbox
Du modtager denne e-mail, da du har tilmeldt dig nyhedsbrevet fra REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation.
Billeder © Colourbox

Vores adresse er:

REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation

Vestergade 17

5800 Nyborg

Danmark

 
Afmeld