REHPA Nyt - april 2024

 
 
 
 
 

Ny kortlægning: Sygehuse prioriterer basal palliation, men der mangler systematik i indsatsen

 
 
 
 

Over de seneste 10 år er der afsat flere ressourcer til basal palliation på sygehusene i Danmark. Den palliative indsats på sygehusene beskrives dog som både usystematisk og varieret. Det er en af konklusionerne på en ny kortlægning af den basale palliative indsats på sygehusene

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Læs mere om rapporten på REHPAs hjemmeside
 

Den 1. oktober 2024 afholdes en temadag, hvor kortlægningen præsenteres. Her kan du - ud over forfatterne bag kortlægningen - høre Helene Probst, lægefaglig direktør i Danske Regioner fortælle om Danske Regioners perspektiver på udviklingen af den palliative indsats.

 

Morten Ziebell, lægefaglig vicedirektør, Sjællands Universitetshospital fortæller ud fra et ledelsesmæssigt perspektiv om, hvordan den palliative indsats på hospitalet kan styrkes.

 
Se hele programmet og tilmeld dig temadagen på Conference Manager
 
 
 
 
 
 

Tænketank for Hvidbog om rehabilitering arbejder videre

 
 
 
 

Tænketanken for Hvidbog om rehabilitering har udarbejdet otte handlingsforslag til at styrke arbejdet med rehabilitering. Handlingsforslagene skal sikre, at de fem anbefalinger fra hvidbogen får gennemslagskraft i praksis, uddannelse og forskning.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ved tænketankens seneste møde blev de otte handlingsforslag præsenteret. Desuden diskuterede medlemmerne begrebet 'functioning'. Functioning, som tredje sundhedsindikator, kan hjælpe med at prioritere i sundhedsvæsnet. Diskussionen tog udgangspunkt i et filmet oplæg med Jerome Bickenbach, professor ved University of Lucerne og en af de drivende kræfter bag WHO's ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health) fra 2001, om 'The human functioning revolution'.

 
 
 
 

Netværksmøde for SOSU-skoler og professionshøjskoler i Danmark

 

20. juni 2024 mødes REHPAs netværk for SOSU-skolerne og professionshøjskoler. Dagsordenen har fokus på, hvilke skærpede krav der stilles til kompetencerne hos de sundhedsprofessionelle på ældreområdet, når befolkningen ældes.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ved netværksmødet fortæller Jette Thuesen, lektor ved REHPA, om den nye håndbog om rehabilitering fra Sundhedsstyrelsen. Desuden holder hun oplæg om aldring og rehabilitering/'reablement', hvor der er plads til diskussion.

 

Pia Nimann Kannegaard, ledende overlæge på Geriatrisk og Palliativ Afdeling, Bispebjerg Hospital, og en sygeplejerske fra samme afsnit deler deres oplevelse af, hvordan der kan skabes sammenhæng for de skrøbeligste patienter.

 
 
 
 
 
 

Palliation til patienter med diabetiske fodsår

 

Region Sjællands Vidensenhed for Rehabilitering og Palliation ved Sår og Amputationer, ViRSA, og Sjællands Universitetshospital, Nykøbing F. har implementeret en ny tilgang til de mest syge patienter med diabetiske fodsår.
Patienterne tilbydes en statussamtale, hvor der er fokus på palliation. Tilbuddet om en samtale er en del af et projekt, hvor der også laves en struktureret journaloptagelse.
Projektet er netop blevet slutevalueret. Evalueringen viser, at patienterne føler sig mødt og forstået på sårambulatoriet - og at statussamtalerne hjælper til, at man finder det rette fokus. Ulla Riis Madsen er leder af ViRSA og lektor ved REHPA. I en nyhed på Steno Diabetes Center Sjællands hjemmeside fortæller hun, at samtalerne hjælper patienterne med at prioritere i forhold til deres ønsker og værdier:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Webinar om erfaringer med palliation fra sygehuse og kommuner

 

Surprise Question, SPICT og PRO Palliation er alle redskaber der bruges i både kommuner og på sygehuse landet over. Men hvordan bliver de brugt, og hvad er erfaringerne med at bruge dem?

 

Det kan du blive klogere på den 8. maj 2024, når Dansk Selskab for Palliativ Medicin (DSPaM) og REHPA holder et webinar med fokus på netop erfaringerne med disse redskaber.

 

Webinaret er for fagpersoner på sygehuse og i kommuner, der interesserer sig for palliation. Det er en umiddelbar efterfølger til webinaret den 8. april 2024, men du behøver ikke have deltaget i det første webinar, der introducerede de forskellige redskaber.

 
Hvis du har lyst, kan du se oplæggene fra det webinar på rehpa.dk
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Professor og overlæge ved Vejle Sygehus Anders Løkke deler erfaringer om, hvordan PRO Palliation bruges til patienter med lungesygdom på sygehuset.

 

Du får også indblik i, hvordan Københavns Kommune arbejder med K-PRO, når Signe Foged, sundhedsfaglig specialkonsulent og Katrine Rosenkjær, specialkonsulent ved Afdeling for det Nære Sundhedsvæsen, Københavns Kommune, deler deres erfaringer.

Heidi Bergenholtz, lektor, Sjællands Universitetshospital og REHPA fortæller om erfaringer med at implementere basal palliation på Sjællands Universitetshospital.

 
 
 
 

Temadag om palliativ indsats til børn og unge

 
 
 
 

Arrangementsgruppen bag den årlige temadag om palliativ indsats til børn og unge har sammensat et program, der blandt andet byder på oplæg ved Malin Lövgren, sygeplejerske, professor i plejevidenskab med fokus på palliativ indsats ved Marie Cederschiöld Universitet, Stockholm.

 

Temaet for dagen er indsatser efter dødsfald samt åndelig og eksistentiel omsorg til børn og unge.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elisabeth Rokkjær Hammer, cand.theol., hospitalspræst i Børne- og Unge Palliativt Team og Palliativt Team Fyn, master i Sjælesorg, specialist i Narrativ psykoterapi og traumebehandling deler sine erfaringer med sorgvandringer med familier, der har mistet et barn.

 

Om eftermiddagen er der workshop med Lotte Munkholm Højfeldt, psykolog og Hilde Skrudland, musikterapeut og koordinator, begge fra FamilieFOKUS. Her er der fokus på det åndelige og eksistentielle aspekter, når de fortæller om hvordan fagpersoner, kan have et fokus på det åndelige og eksistentielle i arbejdet med børn, unge og familier. De deler også ud af deres egne erfaringer med arbejdet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

BMC: Call for papers om palliativ rehabilitering

 
 
 
 

Tidsskriftet BioMedCentral (BMC) Palliativ Care efterlyser artikler om palliativ rehabilitering til et særnummer.

- Det er vigtigt at sætte fokus på den rehabiliterende tilgang i palliation. Derfor er jeg glad for, at BMC tager emnet op. Jeg håber, der kommer mange spændende artikler, og jeg glæder mig til at læse dem. Jeg er stolt over at være blevet bedt om at være gæsteredaktør på udgivelsen, siger Lise Nottelmann, læge, postdoc ved Forskningsenheden for Almen praksis, Aarhus Universitet på INSPIRE - et EU-projekt om palliativ rehabilitering.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

BMC Palliative Care skriver, at der er en voksende mængde af evidens, der viser potentialet ved rehabilitering i den palliative indsats, men der er stadig et stykke vej inden konceptet lever op til sit potentiale.

 
Læs mere om særnummeret, og hvordan du indsender en artikel på biomedcentral.com
 
 
 
 
 
 

Forløb i REHPA Forskningsklinik

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Formålet er, at deltagerne får flere handlemuligheder for at forbedre deres funktionsniveau og livskvalitet, selvom de lever med smerter.

 
Se hvordan du henviser til forløbet og læs mere om det på rehpa.dk
 
 
 
 
 
 

Uddrag af nye udgivelser fra REHPAs forskning

 
 
 
 

Rehabilitation needs in people living with Dementia: A scoping review of assessment tools and procedures; Kristensen F, Gregersen R, Pedersen MK, Skrubbeltrang C, Thuesen J.; Aging and Health Research, 2024 jun.;4(2)

 
 
 
 

Kalender

 
 
 
 

Vi opdaterer løbende kalenderen på rehpa.dk.
Send en mail til: rehpa.web@rsyd.dk, hvis du kender til arrangementer, vi skal rette eller tilføje i kalenderen.

 

02.-03.05.2024: DemensDagene 2024, Nationalt Videncenter for Demens

 

07.05.2024: Webinar om aktiv dødshjælp, Norsk palliativ forening og den danske Forening for palliativ Indsats

 

08.05.2024: Webinar: Erfaringer fra sygehus og kommune - Surprise Question, SPICT og PRO Palliation, DSPaM, Dansk Selskab for Palliativ Medicin og REHPA

 

15.05.2024: REHPA-netværksmøde: Unge og kræft, REHPA

 

21.-23.05.2024: 6th Nordic Conference in Family Health and Care, Family focused healthcare research Center, Danish Association of Family Nursing, University of Southern Denmark, Odense University Hospital & Visit Odense

 

23.05.2024: Liv i Bevægelse '24, PROgrez

 

29.05.2024: Fysioterapi, Kræft og Seksuel Sundhed, Danske Fysioterapeuter i samarbejde med Netværket, Danske Fysioterapeuter for Seksuel Sundhed - DANSES

 

29.05.2024: DINs årskonference: Implementering af større omstillinger, Dansk Implementeringsnetværk

 

12.-14.06.2024: 27th Nordic Congress of Gerontology (NKG), Swedish Gerontological Society, the Swedish Geriatric Association, Karolinska Institutet, and the Nordic Gerontological Federation (NGF)

 

20.06.2024: Netværksmøde om rehabilitering og palliation - SOSU-skoler og Professionshøjskoler i Danmark, REHPA

 

19.08.-29.11.2024: Palliativ praksis - komplekse tilstande og symptomlindring, VIA University College

 

09.-10.09.2024: The European Cancer Rehabilitation and Survivorship Symposium (ECRS) 2024, acta oncologica, Castle & Danish Cancer Institute

 

18.09.-11.12.2024: Den palliative indsats - en tværfaglig efteruddannelse i Region Midtjylland, Region Midtjylland

 

21.08.-01.11.2024: Sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering i naturen, VIA University College

 

24.-25.09. og 8.10.2024: Palliation i egen praksis for sygeplejersker, Hospice Limfjord

 

30.09.2024: 16. nationale rehabiliteringskonference 2024, Rehabiliteringsforum Danmark

 

30.09.2024-01.05.2026: Uddannelse til Fagområdespecialist i Palliativ medicin med dansk teoretisk uddannelse, Dansk Selskab for Palliativ Medicin

 

01.10.2024: Temadag om kortlægningen af den basale palliative indsats på sygehuse i Danmark, REHPA

 

07.-09.10.2024: Basal palliation for SOSU-assistenter - efterår 2024, Sankt Lukas Stiftelsen

 

23.10.-13.12.2024: Tværfaglig rehabilitering af personer i komplekse forløb, VIA University College

 

12.-13.11.2024: Værdighed ved livets afslutning for social- og sundhedshjælpere, Hospice Limfjord

 

21.11.2024: Temadag den 21. november 2024 - Palliativ indsats til børn og unge i Danmark, Arbejdsgruppen for Palliativ indsats til børn og unge i Danmark

 

20.01.-13.06.2025: Eksistentielle, åndelige og psykosociale dimensioner i palliativ praksis, VIA University College


Nationalt Videnscenter for Demens har lanceret et e-learningskursus om udfordrende adfærd hos mennesker med demens, som du gratis kan gennemgå på deres hjemmeside

 
 
 
 
 
 
 

Nyt fra REHPA

Videncenter for Rehabilitering og Palliation
Nyhedsbrevet udsendes af Region Syddanmark

 
 
Social media icon Social media icon Social media icon Social media icon
 

Copyright © 2024 REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, All rights reserved.

Foto: REHPA, Colourbox
Du modtager denne e-mail, da du har tilmeldt dig nyhedsbrevet fra REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation.
Billeder © Colourbox

Vores adresse er:

REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation

Vestergade 17

5800 Nyborg

Danmark

 
Afmeld