Pressemeddelelse
22. august 2016
 
 
 
 
 

Online dialogværktøj styrker samarbejdet om børns trivsel

 
 

Lolland Kommune introducerer nu dialogværktøjet "Familiedialog", som skal gøre det nemmere for forældre og fagpersoner at arbejde målrettet sammen om at hjælpe børn og unge, der ikke trives. Familiedialog giver mulighed for at få et overblik over barnets situation på tværs af faggrænser, og værktøjet kan hjælpe til en tidlig opsporing af børn og unge, der ikke har det godt.

 
 

Familiedialog foregår online og fungerer som en fælles platform for alle involverede parter, hvor de kan arbejde sammen om at hjælpe barnet. Værktøjet bidrager til at gøre samarbejdet mellem forældre og kommune mere struktureret, og forældrene får nemmere ved at følge med i forløbet og deltage som en vigtig medspiller i arbejdet med deres barns trivsel.
 

Familiedialog involverer børn og unge i skoler, børnehaver, vuggestuer, dagpleje, klub og sundhedstjeneste, som ikke trives. Faldende trivsel kan typisk vise sig ved ændret adfærd, at barnet ikke har lyst til at gå i skole/daginstitution, eller ved at barnet har svært ved at indgå i sociale relationer. Hvis et barn ikke trives, har forældre eller fagpersoner mulighed for at sætte gang i Familiedialog.

"Et af vores vigtigste fokusområder på børne- og ungeområdet er den tidlige indsats. Vi glæder os derfor over at kunne tage Familiedialog i brug, som netop understøtter arbejdet med at hjælpe børn eller unge så tidligt som muligt. Derudover giver dialogværktøjet mulighed for at inddrage både familie og relevante fagpersoner helt fra starten. Her er forældrenes deltagelse helt afgørende, fordi de er den vigtigste ressource i barnets liv og dem, der kender barnet bedst. Den tidlige, tværgående og ikke mindst fælles indsats betyder, at vi igennem hele processen kan komme bedst muligt rundt om alle problemstillinger og løsninger, og at vi ud fra dem kan arbejde målrettet sammen om at hjælpe barnet bedst muligt," fortæller formand for Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune Tom Larsen.
 

Lolland Kommune har siden årsskiftet arbejdet med at forberede og tilpasse værktøjerne i Familiedialog, og efter sommerferien er kommunen gået i gang med at uddanne medarbejdere i at anvende Familiedialog. Familiedialog rulles i første omgang ud i folkeskoler og daginstitutioner i Nordvestdistriktet: Søllested, Horslunde, Ravnsborg og Nakskov (Nordvestskolen). Fra foråret 2017 skal medarbejdere fra resten af kommunens skoler, daginstitutioner og dagplejen på kursus i Familiedialog, så de er klar til at tage imod børn og unge, der er i faldende trivsel. Ved udgangen af 2017 er Familiedialog tilgængeligt over hele kommunen.
 

I løbet af efteråret vil forældre med børn i Nordvestdistriktet få mere information om Familiedialog i deres barns skole eller daginstitution.
 

Sådan forløber Familiedialog
Det kan både være fagpersonale omkring barnet eller barnets forældre, der tager initiativ til et forløb med Familiedialog. Forældrene skal kontakte barnets skole, daginstitution eller sundhedsplejerske for at sætte forløbet i gang. Når en dialog er oprettet, får forældrene en mail i e-boks, hvorefter de kan logge ind på Familiedialog med deres NemID via www.lolland.dk/familiedialog.

Sammen med barnets lærer eller pædagog er forældrene med til at beslutte, hvem der skal inddrages i forløbet. Herefter skriver både forældre og fagpersoner deres bekymringer ind i Familiedialog. Her skriver de også, hvad der går godt, og hvad de mener, der kan bringe barnet tilbage i trivsel. Når alle parter har skrevet deres bekymringer og løsningsforslag, mødes de og drøfter, hvilke indsatser der er behov for, og lægger en handleplan for, hvad der skal ske, og hvem der skal gøre hvad. Aftalerne bliver skrevet direkte ind i Familiedialog, hvor alle kan se dem.
 

Handleplanen kan indeholde små ændringer i hverdagen, både derhjemme og i skolen/daginstitutionen. Det kan for eksempel være andre sengetider derhjemme, eller at pædagogen hjælper med at skabe tryghed omkring afleveringen om morgenen. Små indsatser som disse kan medvirke til, at barnet får det bedre.
 

Når alle opgaverne i handleplanen er udført mødes forældre og fagpersonale igen for at følge op. Hvis barnet er i bedre trivsel, kan forløbet afsluttes. Hvis ikke, aftaler parterne et videre forløb og fordeler nye opgaver mellem sig.
 

Om Familiedialog
Kimen til Familiedialog blev lagt af Lisbeth Munkager i Helsingør Kommune, som i de sidste fem år har udviklet værktøjet i samarbejde med IT-virksomheden Alldialogue. I Helsingør Kommune har de stor succes med at anvende Familiedialog, som giver positive resultater for børn, unge, forældre og fagpersonale. De oplever en langt bedre trivsel for børn og unge, som er i et Familiedialog-forløb, og ikke mindst forældrene er begejstrede for det effektive samarbejde, de oplever. 

 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Tom Larsen
Formand for Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune  
Tlf. 27 15 29 00

Lotte Christensen
Sektorchef for Børn og Unge i Lolland Kommune 
Tlf. 40 46 38 72

Jesper Neumann
Skoleleder for Nordvestskolen
Tlf. 51 24 33 12

 
 
 
 

Lolland Kommune - Jernbanegade 7 - 4930 Maribo - Tlf: +45 54 67 67 67 - Mail: lolland@lolland.dk

 
Social media icon Social media icon