Grønne energiløsninger skæpper i kommunekassen

 
 
 
 

Energirenoveringer gavner både økonomien og det grønne regnskab i Mariagerfjord

 
 
 
 
Pressefoto_Allan_Sørensen_jesper_skov_Mikkelsen.jpg

Foto: Energirådgiver Allan Sørensen (tv) fortæller udvalgsformand Jesper Skov Mikkelsen (th) om Bymarkskolens solcelleanlæg, som har kapacitet til at lagre hele 100 kwh grøn energi. Det er rigeligt til at dække Hobro-skolens daglige forbrug.

 
 
 
 

Energislugende lysstofrør og vinduer, hvor varmen suser lige ud til gråspurvene skal være fortid i Mariagerfjord Kommune. Den nordjyske fjordkommune har nemlig investeret massivt i smarte energiløsninger og det skæpper godt i både kommunekassen og i det grønne regnskab.

 

God grøn investering
Investeringen er finansieret med et såkaldt energilån på 28,2 millioner kroner, som tilbagebetales via besparelser på kommunens udgifter til el, vand og varme i kommunens mange ejendomme. Indtil nu har kommunen brugt 5,9 millioner kroner på 22 adresser og energirenoveringerne har allerede resulteret i en årlig besparelse i omegnen af 650.000 kroner. Kommunen forventer, at besparelsen vil vokse markant i de kommende år i takt med, at endnu flere energirenoveringer ser dagens lys.

 

Ifølge kommunens energirådgiver Allan Sørensen boner investeringen ikke kun positivt ud på kommunens regnskabstal.

 

- Det er naturligvis sund fornuft, at investeringen tjener sig hjem over en årrække, men det vigtigste er, at de mange nye smarte energiløsninger også mindsker kommunens CO2-aftryk og dermed gavner klimaet. Vi er kommet godt fra start. På et år har vi nemlig allerede sparet atmosfæren for 372,5 ton CO2, hvilket svarer til ikke mindre end 318 danske parcelhuse, siger Allan Sørensen.

 

Frugter hænger lavt
- Til at begynde med har vi plukket de lavthængende frugter. Vores mange energislugende lysstofrør og utidssvarende vinduer er udskiftet med nye og energivenlige af slagsen. Det gavner ikke kun kommunekassen og klimaet, men også vores indeklima og arbejdsmiljø for vores personale, ældre og børn, tilføjer han.

 

Ud over belysning og vinduer omfatter energirenoveringerne også etablering af varmepumper, solceller, fjernvarme og ventilation. 

 

Det er ikke tilfældigt, at Mariagerfjord Kommune investerer massivt i grønne energiløsninger. Som en af landets DK-2020-kommuner har fjordkommunen nemlig forpligtet til at gå aktivt ind i den grønne omstilling.

 

Ambitiøs klimaplan

- Vi har vedtaget en ambitiøs klimaplan, hvor vi skal nedbringe vores klimaaftryk, så vi lever op til Paris-aftalens målsætninger. Her er vores mange bygninger et helt oplagt sted at sætte ind, siger Jesper Skov Mikkelsen, der er formand for kommunens klima- og landdistriktsudvalg.

 

Et kig på energimærkningen af Mariagerfjord Kommunes bygninger giver udvalgsformanden ret. Her ser man, at 45 procent af bygningsmassen ligger i den lave ende, hvor der virkeligt er noget at komme efter, når det gælder om at nedbringe energiforbruget.

 

- Vi er kommet flot fra start og det er dejligt, at vi nu sort på hvidt kan se, at vores grønne energiløsninger betaler sig både økonomisk og klimamæssigt, slutter udvalgsformanden.

 

Det er ikke kun i de danske kommuner, at grønne energirenoveringer betaler sig for pengepungen og klimaet. Ifølge Teknologisk Institut går 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug nemlig til opvarmning, ventilation og belysning. De gode resultater fra Mariagerfjord Kommune kan således være en god inspiration for landets mange boligejere .

 
 
 
 
Kontaktinformation
  • Udvalgsformand Jesper Skov Mikkelsen, tlf. 51481833 
  • Energivejleder Allan Sørensen, tlf. 24596224, allso@mariagerfjord.dk
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mariagerfjord Kommune

Nordre Kajgade 1 | 9500 Hobro | Tlf: 97 11 30 00 | raadhus@mariagerfjord.dk

 
Social media icon Social media icon Social media icon