Pressemeddelelse
8. december 2017
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En gps-chip i huden kan skabe tryghed og redde liv hos demente

 
 
 
 

Frihed og tryghed er vigtige elementer i livskvaliteten for de fleste, det gælder også, når man er ramt af demens. Derfor foreslår Sundhed & Omsorgsudvalget i Esbjerg Kommune nu, at mennesker med demens skal kunne få indsat en gps-chip i huden, så de kan færdes frit med visheden om, at de altid kan blive fundet igen, hvis de skulle blive væk.

 
 
 
 
 
 
 
 

Over 1.000 gange årligt bliver mennesker med demens efterlyst, fordi de er gået en tur og ikke kan finde hjem. I nogle tilfælde dør de, inden de bliver fundet igen. Vi har nyligt set et sådant tragisk dødsfald i Dyrehaven i Esbjerg. Det er baggrunden for, at Sundhed & Omsorgsudvalget i Esbjerg Kommune nu har kontaktet ældreminister Thyra Frank og sundhedsminister Ellen Trane Nørby med forslag om, at vi får drøftet på nationalt plan, om der er mulighed for at give borgere med demens en gps-chip i huden.

 

Borgere med demens skal kunne færdes frit, trygt og sikkert

 - Esbjerg vil være en demensvenlig kommune, som skaber bedst mulig livskvalitet for borgere med demens og deres pårørende. Vi vil sikre, at borgere med demens kan færdes trygt og sikkert, men også at de kan færdes frit uden nævneværdige begrænsninger. Derfor har vi i Sundhed & Omsorgsudvalget flere gange drøftet muligheden for at indsætte en gps-chip i huden på borgere med demens. Vi ved, at det kan lyde kontroversielt, og vi er naturligvis også vidende om de etiske spørgsmål, som sådan et forslag rejser. Men teknologien er til stede, og vi vil gerne bruge den for at sikre trygheden for borgere med demens mest muligt, siger formand for Sundhed & Omsorgsudvalget, Henning Ravn.

 

Gps-teknologien er udviklet meget inden for de seneste år. Der bliver hele tiden opfundet nye løsninger. Lovgivningen tillader at påføre en gps-enhed på en borger, uden at denne har givet direkte accept af det, eksempelvis i tøjet eller omkring håndleddet. Et problem er dog, at borgeren kan afmontere gps-enheden. Det kan skabe en falsk tryghed hos plejepersonalet og ikke mindst hos de pårørende ved brug af de tilgængelige gps-teknologier, idet man aldrig ved, om borgeren rent faktisk har gps-enheden på sig. Derfor er der grund til at overveje alternative løsninger.

 

En spændende mulighed

- I forvaltningen Sundhed & Omsorg er vi enige i, at alle muligheder bør tænkes ind, når det gælder at sikre trygheden og sikkerheden for mennesker med demens, samtidig med at de demente i højest mulig grad bevarer deres værdighed og selvbestemmelse. Vi ønsker først og fremmest at skabe tryghed både for den, der er ramt af demens, og for de pårørende til et menneske med demens, og det kan en gps-chip bidrage til. Det skal selvfølgelig ske på en etisk forsvarlig måde, og derfor er det vigtigt, at vi får en god debat i samfundet herom, siger direktør for Sundhed & Omsorg, Arne Nikolajsen.

 
 
 
 
Kontaktinformation

Henning Ravn, formand for Sundhed & Omsorgsudvalget, tlf. 40 10 12 46

 

Arne Nikolajsen, direktør, Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune,

tlf. 23 47 71 28