Pressemeddelelse 17. december 2019
 
 
 
 

DNA-tests: Gode råd før du køber dem i julegave

 
 
 
 

Millioner af forbrugere har købt DNA-tests for at undersøge deres sygdomsrisici eller opspore deres genetiske ophav. Det er også populært i Danmark, hvor det er tilladt at sælge og købe DNA-tests - men det er ikke tilfældet i alle EU-lande. "Man skal tage sine forholdsregler, inden man udleverer sine mest personlige data til virksomheder rundt om i verden," lyder det fra Lars Arent, leder af Forbruger Europa i Danmark.

 

For omkring 400 kroner, og med et nemt og hurtigt kindskrab eller en spytprøve, kan du sende dine mest personlige oplysninger - dit DNA - til virksomheder i USA, Israel eller Europa. Dermed kan du få indsigt i din etniske herkomst, risici for arvelige sygdomme eller andre slægtsforhold. Ifølge en undersøgelse i MIT Technology Review[1] købte lige så mange forbrugere DNA-tests i 2018 som alle år forinden samlet.

 

GAVEN, DER KAN GEMME PÅ UBEHAGELIGE OVERRASKELSER

Har du overvejet at købe en DNA-test til dine nærmeste eller dig selv op til jul? Forbruger Europa-netværket har samlet et overblik over reglerne og de gode råd, før du køber en DNA-test.

 

"Før du køber en DNA-test, bør du sætte dig grundigt ind i, hvad det reelt er. Der kan være store forskelle i kvaliteten af de tests, der tilbydes på nettet. Tænk også over, at der i testresultatet kan være overraskende og ubehagelige oplysninger," siger Lars Arent, leder af det danske Forbruger Europa.

 

BESKYT DINE MEST PERSONLIGE DATA

En DNA-test indeholder meget personlige oplysninger om dig og din familie. Oplysninger der ikke kun er værdifulde for dig, men som også kan være penge værd for de firmer, der tilbyder DNA-tests. 

 

"Det er vigtigt at du tjekker, hvor i verden dine mest personlige data bliver sendt hen og hvor virksomheden ligger. Tjek også, om virksomheden må sælge dem videre til tredjeparter. Nogle virksomheder skriver det desværre ind i deres betingelser. Hvis du gerne vil have lavet en DNA-test, anbefaler vi, at du ikke giver samtykke til, at virksomheden må dele dine data med andre," siger Lars Arent.

 

Ifølge EU´s persondataregler har du altid ret til information og modifikation af dine data, samt ret til at få adgang og til at slette dine data. Persondatareglerne beskytter de europæiske forbrugeres data og er også bindende for laboratorier og virksomheder, som befinder sig uden for EU, hvis de tilbyder DNA-tests til europæiske forbrugere.

 

For virksomheder som udfører DNA-testen, betyder reglerne, at du skal informeres om dine rettigheder samt hvordan og hvor længe de opbevarer dine data, og du skal give samtykke til vilkårene.

 

"Hvis du vælger at få udført en DNA-test, anbefaler Forbruger Europa, at du forlanger at få slettet dine data når du har fået testen udført," siger Lars Arent.

 

IKKE TILLADT I ALLE EU-LANDE

Har du familie rundt om i Europa, som overvejer at købe en DNA-test? Der er endnu ikke fælles EU-regler for denne specifikke varetype, og i nogle lande er det ulovligt at købe - også selvom man kan finde reklamer for produkterne på nettet.

 

I bl.a. Danmark, Finland, Tyskland, Italien og Holland er det tilladt at sælge og købe DNA tests. I Frankrig er forbudt at udføre DNA-tests, medmindre det er på opfordring af en domstol, fx i forbindelse med en faderskabstest, eller bliver udført af en læge i forbindelse med forskning eller i medicinsk øjemed.

 

Private virksomheder, som udfører DNA-tests, kan få bøder på op til 15.000 euro. Det er heller ikke tilladt for forbrugerne at tage en DNA-test, og bøden for at gøre det er 3.750 euro.

 

DE FEM GODE RÅD HVIS DU VIL KØBE DNA-TEST

  1. Vær sikker på, at du er inde på en legitim hjemmeside. Du kan fx prøve at kontakte deres kundeservice eller søge efter virksomhedens omdømme på nettet.
  2. Tjek hvor i verden, dine mest personlige oplysninger sendes hen, samt hvor lang tid dine data bliver opbevaret - og om virksomheden må sælge dine data videre
  3. Giv ikke tilladelse til at virksomheden kan bruge dine data fremover.
  4. Husk at du har ret til at fortryde inden for 14 dage fra du modtager prøveudstyret, når du køber på nettet. Det er dog dig selv, som skal betale for at sende varen tilbage. 
  5. Bed virksomheden om at slette dine data når du har modtaget resultatet - det har du ret til på grund af EU's persondataregler.
 
 
 
 

[1] https://www.technologyreview.com/s/612880/more-than-26-million-people-have-taken-an-at-home-ancestry-test/ 

 
 
 
 

Kontaktinformation

For yderligere information kontakt kommunikationsmedarbejder Ditte Juul Reder på telefon 41 71 50 75 eller djr@forbrugereuropa.dk

 
 
 
 

Du får denne pressemeddelelse, fordi du tidligere har givet samtykke til, at vi må sende det til dig. Ønsker du at ophæve dit abonnement, kan du gøre det herunder.

 

Se Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens privatlivspolitik

 

 
Afmeld pressemeddelelser fra Forbruger Europa
 
 
 
Social media icon Social media icon Social media icon