STM:n infossa Liisa-Maria Voipio-Pulkki avasi kansalaisten käytöksen positiivista muutosta.

THL: epidemia supistuu koko maassa, ulkotilaisuudet sallittuja leviämisvaiheessakin

STM:n ja THL:n tiedotustilaisuudessa käytiin läpi epidemiatilannetta Suomessa ja maailmalla. Seurasimme tilaisuutta tässä artikkelissa.

Ville Laakso
Marika Kataja

Mistä on kyse?

  • Epidemia supistuu nyt jälleen koko maassa toukokuussa nähdyn tasaisemman vaiheen jälkeen.
  • Tartuntamäärät ovat kuukauden tarkastelujaksolla pudonneet kaikissa ikäryhmissä.
  • Virusmuunnosten nimet ovat muuttuneet, niissä ei enää käytetä löytömaiden nimiä. Aiemmin Intian varianttina tunnettua Delta-muunnosta löytyy Suomessa nyt yhä enemmän.
  • Ensimmäisen koronarokotteen on nyt saanut 54 prosenttia kohdeväestöstä.
Marika Kataja

Tilaisuus on nyt päättynyt, kiitoksia seurastanne!

Voit katsoa koko tiedotustilaisuuden tallenteena Yle Areenasta.

Marika Kataja

Yläkouluikäisten rokotuksia pohditaan

12–15-vuotiaiden rokotuksista tehdään parhaillaan asiantuntija-arviota. Se valmistuu kesäkuun aikana, Otto Helve sanoo.

Rokotuspäätös siitä, rokotetaanko 12–15-vuotiaita, ei tarkoita muutoksia rokotemääriin. Heidät rokotetaan jo ostetuista rokotteista, erityisasiantuntija Mia Kontio THL:stä selventää.

Ylipäänsä rokotteiden saatavuus Suomeen kesäkuun jälkeen on vähän epäselvä.

Suomi on saanut ostettua lisää rokotteita lisämäärästä touko–kesäkuun aikana, noin 320 000 annosta viikoittain. Heinäkuun toimituksista Pfizerin osalta ei ole tietoa. Niin ollen rokotteiden määrä laskenee toukokuun alun tasolle eli noin 200 000 annoksen viikkotahtiin.

Kakkosannoksia annetaan nyt aiempaa enemmän, joten annettavien ykkösannosten määrä valitettavasti vähenee väliaikaisesti, Kontio sanoo.

Marika Kataja

Malttia matkasuunnitelmiin

Vaikka tilanne paranee, matkailua ei edelleenkään suositella. Valtioneuvoston suositus on yhä se, että tarpeetonta matkustamista ulkomaille pitää välttää.

– Korostaisin harkintaa ja malttia myös matkustamisen osalta. Turvallisempaa on harkita kotimaanmatkailua kuin ulkomaanmatkoja tulevana kesänä, sanoo Pohjola.

Pasi Pohjola
Johtaja Pasi Pohjola THL:n ja STM:n viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa Helsingissä torstaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Marika Kataja

Oireisena ei juhliin

STM:n Pasi Pohjola korostaa, että koulun päättäjäisjuhlissa pitää muistaa perusohjeet.

– Jos tunnet oireita, et mene juhliin, hän korostaa.

Pohjola muistuttaa myös turvaväleistä ja hygieniasta ulkotilaisuuksissakin.

Marika Kataja

Ulkotilaisuudet sallittuja leviämisvaiheessakin

STM on muuttanut ohjeistustaan aluehallintavirastoille. Muutokset ovat seuraavia:

  • Leviämisvaiheessa ulkotilaisuudet ja ulkotilojen käyttö on mahdollista. Ulkotilaisuuksien salliminen turvavälein, korkean riskin tilojen käytön keskeytykset pääasiassa vain sisätiloissa – suositukset koskevat aikuisia.
  • Kiihtymisvaiheessa paino on lähikontaktin välttämisellä. Toiminnan keskeytyksistä ja laajasta etäopetuksesta luovutaan, ja tilaisuuksiin sekä erilaisten tilojen käyttöön annetaan toisiaan vastaavat suositukset lähikontaktin välttämisvelvoitteista
  • Perustasolla korostuu jatkossa perushygienia ja riittävät etäisyydet. Lähikontaktin välttämisvelvoite poistuu, mutta riittäviin etäisyyksiin kannustetaan.
Marika Kataja

Sosiaaliset kontaktit vähenivät epidemian aikana

THL on tutkinut sosiaalisten kontaktien määrää Suomessa tänä keväänä kyselytutkimuksissaan, joita on tehty yli 20-vuotialle kuusi kertaa tänä keväänä.

Kyselyistä ilmeni, että vuoden 2021 alkupuolella aikuisten kontaktien määrän voidaan arvioida olleen edelleen vain noin puolet normaalitasostaan.

Raportoitu määrä väheni uudelleen noin kolmanneksella helmi-maaliskuun taitteessa samaan aikaan, kun koronaepidemian uusia rajaamistoimia ennakoitiin ja ne tulivat voimaan.

Eniten kontakteja on ollut 40–49-vuotiailla.

Koko tutkimustuloksen voit lukea THL:n sivuilta.

Kun Suomen koronaepidemia keväällä 2020 alkoi, kontaktien määrän arvioitiin vähentyneen lähes neljäsosaan normaalitasostaan.

Liisa-Maria Voipio-Pulkki
Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki THL:n ja STM:n viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa Helsingissä torstaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kontaktit pysyivät alle puolessa normaalitasostaan myös epidemian toisen aallon aikana viime syksynä.

Voipio-Pulkin mukaan ihmisten käyttäytymisen muutoksella on ollut merkittävä vaikutus siihen, että koronaviruksen tartuttavuusluku on laskenut alle yhden.

– Ihmisten käytöksellä on ollut suuri merkitys siinä, että olemme saaneet epidemian laskusuuntaan virusmuunnoksista huolimatta.

THL:n dia henkilökontaktien määristä koronaepidemian aikana ikäryhmittäin, julkaistu 3.6.2021
THL:n kaavio esittelee henkilökontaktien määrää epidemian aikana yleisesti ja ikäryhmittäin. Kuva: THL
Marika Kataja

Puolet tehohoitopotilaista ollut alle 65-vuotiaita

Koko epidemian aikana tehohoidossa on ollut 834 varmistettua covid19 -potilasta, ilmenee THL:n eilen julkaistuista tilastoista.

Puolet potilaista on tullut hoitoon vuoden 2021 aikana.

HYKS-erityisvastuualueen osuus on 62 prosenttia, muiden erityisvastuualueiden 7–12%.

Tehohoidossa olleista potilaista enemmistö on ollut miehiä eli 66 prosenttia. Heistä puolet on ollut alle 60-vuotiaita.

Voipio-Pulkin mukaan puolet kaikista tehohoitopotilaista on ollut alle 65-vuotiaita ja puolet sitä iäkkäämpiä.

Tehohoitojakson pituus on ollut keskimäärin 8 vuorokautta. Joka neljännellä hoito on kestänyt yli kaksi viikkoa.

Teho-osastokuolleisuus on ollut 12 prosenttia hoidetuista, sairaalakuolleisuus noin 16 prosenttia hoidetuista.

Maaliskuussa 2021 tehohoidossa oli samanaikaisesti enimmillään 64 covid-19-potilasta (23.3.2021). Tuon jälkeen potilasmäärä on pienentynyt selvästi.

Koko maan osalta kapasiteetti ei ole ollut uhattuna, mutta HUS:ssa covid-19-hoitoon on tarvittu vuoden 2021 aikana huomattavan suuri osuus tehohoidon kapasiteetista. Noin 40 potilasta on siirretty kuormittuneimmista sairaaloista muille teho-osastoille.

Toukokuun puolenvälin jälkeen covid-19-taudin vuoksi sairaalahoidossa olevia potilaita on ollut vähemmän. Myös tehohoitopotilaiden määrä on laskenut.

Eilen keskiviikkona tehohoidossa oli 14 potilasta, perusterveydenhuollon osastoilla 22 potilasta, ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla 43 koronapotilasta. Yhteensä sairaalahoidossa oli 79 potilasta koronavirusinfektion vuoksi.

Marika Kataja

Epidema siis supistuu koko maassa

Toukokuussa tasaisena pysynyt ilmaantuvuus on nyt kääntynyt jälleen laskuun. Koronatilanne vastaa nyt viime syys–lokakuun vaihdetta.

Voipio-Pulkin mukaan tapausten lasku koskee lähes koko maata, myös pitkään korkealla tasolla olleita ja suuria ryvästymiä kokeneita alueita.

Jäljityksessä tartunnanlähde selvisi 70 prosentissa tartuntoja, mutta alueellisia eroja on. Karanteenissa on ollut noin 4 500 henkilöä ja 27 prosenttia tapauksista on todettu jo karanteenissa olevilla.

– Isoja ryppäitä on ollut nyt vähemmän, Voipio-Pulkki jatkaa.

Ulkomaisten tartuntojen osuus on pysynyt ennallaan, noin 7,5 prosentissa, ja jatkotartuntoja niistä on vain 0,7%.

– On hämmästttävää, että testien määrä on pysynyt näin korkeana. Toivomme, että testausmäärä pysyy yhä korkeana, Voipio-Pulkki toivoo,

Marika Kataja

Rokotteen saanut 54 prosenttia

Kaikkiaan 54 prosenttia kohdeväestöstä eli yli 16-vuotiaista suomalaisista on nyt saanut ensimmäisen rokoteannoksensa. Yli kolme miljoonaa rokotusannosta on annettu.

– Ovat nämä luvut aika huikeita. Hieno kampanja on menossa Suomessa, riemuitsee STM:n Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

THL:n kaavio rokotekattavuudesta ikäryhmittäin Suomessa 03.06.2021
Kuva: THL

Suosittelemme