REHPA Nyt - marts 2024

 
 
 
 
 

Årsrapport 2023: Viden der bevæger og forandrer

 
 
 
 

Viden skal sættes i spil for at komme patienter og borgere til gavn. REHPA stiller i tæt samarbejde med eksterne partnere viden til rådighed gennem videndelingsarrangementer, netværk og udgivelser. Det kan du læse mere om i 2023 årsrapporten.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Jeg fik bearbejdet nogle ting og sat en anden målestok for mit liv. Jeg fik nogle værktøjer til at vende nogle ting anderledes. [...] Det er utroligt, hvad det kan at møde nogen i samme situation. Der er ingen af os, der har de vises sten, men nogen har nogle gode ideer, siger Ebbe.

 

Professor Mogens Grønvold og overlæge Anders Løkke [i dag professor i tværsektoriel forskning ved Syddansk Universitet] deler deres erfaringer fra arbejdet med patientrapporterede oplysninger og den forskel, oplysningerne gør for patienter, pårørende og professionelle.

 

Der har ikke tidligere været et nationalt redskab, der på tværs af sektorer og diagnoser systematisk har sikret, at sundhedsprofessionelle spørger ind til patienters palliative behov. Det er håbet, at 'PRO spørgeskema til basal palliation' (herefter PRO Palliation) kan udfylde det hul.

 

- PRO Palliation er en konkret metode til at løfte anbefalingen om at tilbyde relevante patienter palliation, siger Mogens Grønvold.

 

I årsrapporten finder du også et overblik over REHPAs arbejde med forskningsprojekter, netværk, videndeling og kliniske aktiviteter det forgangne år, samt et indblik i REHPAs nye forsknings- og udviklingsprogram 'REHPA på tværs'.

 

På rehpa.dk finder du desuden et detaljeret overblik over årets projekter og udgivelser.

 
Læs hele årsrapporten
 
 
 
 
 
 

REHPA Forskningsdatabase beskrives i notat

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forskere kan ansøge om adgang til data i forskningsdatabasen til projekter i forlængelse af databasens formål om at indsamle viden om behov hos mennesker, der har eller har haft en livstruende sygdom.

 

Data i REHPA Forskningsdatabase er indsamlet i forbindelse med rehabiliteringsforløb i REHPA Forskningsklinik. Data anvendes både til forskning og i den kliniske indsats under opholdet på REHPA. 

 

- Formålet med notatet er at beskrive databasen, og selvfølgelig også at informere om tilgængeligheden af de indsamlede data, for herved at gøre opmærksom på muligheden for at lave projekter på baggrund af data, eventuelt i samarbejde med REHPA Forskningsklinik. Dette gør vi for at understøtte, at de indsamlede data kommer til at gavne mennesker med livstruende sygdom, siger Tina Broby Mikkelsen, forsker og datamanager.

 

Notatet beskriver:

  • Databasen
  • Dataindsamling
  • Typer af data
  • Adgang til anvendelse af data
     
 
 
 
 

Sårbarhed skal findes i snitfladerne

 

Køn, etnicitet, økonomisk situation, seksuel orientering, nationalitet, tilknytning til arbejdsmarkedet og mange andre faktorer kan være med til at øge risikoen for, at et menneske bliver betragtet som sårbart eller udsat. Ved at se på snitfladerne mellem faktorerne, og hvordan de spiller ind i hinanden, kan man tale om, at et menneske befinder sig i en sårbar situation, mener Maria Kristiansen, professor i participatorisk sundhedstjenesteforskning og centerleder, Institut for Folkesundhedsvidenskab og Københavns Universitets Tværgående Aldringsinitiativ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ved et webinar om underprioriterede grupper fortalte hun de ca. 100 deltagere om Robin Hood-princippet, og hvorfor det er vigtigt, at både forskere, fonde og fagpersoner er opmærksomme på udsatte grupper, og hvordan de kan hjælpes bedst i sundhedsvæsnet.

 
 
 
 
 
 

Håb er alment menneskeligt

 

Foreningen for Palliativ Indsats afholdt midt i marts årsmøde med temaet håb. På årsmødet blev håb belyst både som abstrakt begreb og med en mere praktisk tilgang.


- Det blev helt tydeligt, at der er mange perspektiver på håb. Håb er både alment menneskeligt og livsvigtigt, uanset hvem vi er, men samtidig er det helt forskelligt afhængigt af den livssituation, vi befinder os i. Der findes ingen standard løsning, når det kommer til at tale om håb, siger Vibeke Graven seniorforsker ved REHPA og medarrangør af dagen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Efter den teoretiske tilgang til håb bød tidligere hospiceleder Dorit Simonsen, sygeplejerske, MPM og compassion coach ind med en mere praktisk tilgang til håb, og hvordan håbsarbejdet udspiller sig på hospice, når patienterne ikke længere kan håbe på helbredelse.
Se program for dagen og tilmeld dig på Foreningen for Palliativ indsats' hjemmeside 


På dagen blev håb også belyst relateret til børn, arkitektur, mennesker i en socialt udsat position samt mennesker med Parkinson.


- Alle har brug for, at håbet kan blomstre. Det kræver rammer både fysisk og relationelt. Derfor er det er vigtigt, at der skabes strukturelle rammer til, at håbet får plads, siger Vibeke Graven.
Hun fortsætter:
- Der ingen garanti for eller opskrift på håb. For at kunne understøtte håb må vi derfor have øje for forskellige håbsrum og hvordan, de kan åbnes. Til november gentages årsdagen i Aarhus, hvor vi igen sammen sætter fokus på forskellige aspekter af livet.

 
 
 
 

Feltet deler: Opgørelse af borgere med senfølger

 
 
 
 

Center for Kræft og Sundhed København (CSKS) har lavet en afrapportering over de borgere, der er blevet henvist med senfølger i 2022. Blandt de 65 borgere har 83 % tidligere haft et rehabiliteringsforløb hos CSKS. Over halvdelen genhenvises inden for de første to år, efter rehabiliteringsforløbet er afsluttet.

Borgernes behov afdækkes ved en indledende samtale. Inden samtalen kan borgerne udfylde patientrapporterede oplysninger (PRO), så CSKS kan afdække borgernes behov systematisk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

REHPA-netværksmøde: Unge og kræft den 15. maj 2024

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Marie Ernst Christensen er lektor, cand.scient.san.publ. og ph.d. ved VIA Ernæring og Sundhedsuddannelserne. På netværksmødet fortæller hun om de udfordringer, som familier med unge, der har kræft, kan opleve med mad og måltider.


Der er desuden sat tid af til at drøfte, hvordan samarbejdet med unge kræftpatienter kan forbedres, lige som en ny håndbog til unge pårørende til en ung med kræft præsenteres.

 
Se hele programmet og tilmeld dig via Conference Manager
 
 
 
 
 
 

Forløb i REHPA Forskningsklinik

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Formålet er, at deltagerne får flere handlemuligheder for at forbedre deres funktionsniveau og livskvalitet, selvom de lever med smerter.

 
Se hvordan du henviser til forløbet og læs mere om det på rehpa.dk
 
 
 
 
 
 

Uddrag af nye udgivelser fra REHPAs forskning

 
 
 
 

Observer-reported cognitive decline in out-of-hospital cardiac arrest survivors and its association with long-term survivor and relative outcomes; Joshi, Vicky L; Borregaard, Britt; Mikkelsen, Tina Broby et al.; Resuscitation, Bind 197, 06.03.2024

 
 
 
 

Kalender

 
 
 
 

Vi opdaterer løbende kalenderen på rehpa.dk.
Send en mail til: rehpa.web@rsyd.dk, hvis du kender til arrangementer, vi skal rette eller tilføje i kalenderen.

 

05.04.2024: UDSOLGT Temadag: Ernæringsrisiko og ernæringsindsatser hos KOL-patienter, REHPA

 

08.04.2024: Webinar: Lindring og Livskvalitet, DSPaM, Dansk Selskab for Palliativ Medicin og REHPA

 

11.04.2024: PRO-konference, Sundhedsdatastyrelsen

 

15.04.2024: Fatigue - træthed, energiforvaltning og søvn - DOPF temadag og generalforsamling 2024, Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi (DOPF)

 

17.04.2024: Symposium: DCCC Age - Dansk Onkogeriatrisk Netværk, DCCC Age

 

23.04.2024: Webinar: Hvem er de pårørende i Danmark?, Danske Patienter

 

23.-24.04. og 07.05.2024: Palliation i egen praksis for social- og sundhedsassistenter, Hospice Limfjord

 

02.-03.05.2024: DemensDagene 2024, Nationalt Videncenter for Demens

 

08.05.2024: Webinar: Erfaringer fra sygehus og kommune - Surprise Question, SPICT og PRO Palliation, DSPaM, Dansk Selskab for Palliativ Medicin og REHPA

 

15.05.2024: REHPA-netværksmøde: Unge og kræft, REHPA

 

21.-23.05.2024: 6th Nordic Conference in Family Health and Care, Family focused healthcare research Center, Danish Association of Family Nursing, University of Southern Denmark, Odense University Hospital & Visit Odense

 

23.05.2024: Liv i Bevægelse '24, PROgrez

 

29.05.2024: Fysioterapi, Kræft og Seksuel Sundhed, Danske Fysioterapeuter i samarbejde med Netværket, Danske Fysioterapeuter for Seksuel Sundhed - DANSES

 

12.-14.06.2024: 27th Nordic Congress of Gerontology (NKG), Swedish Gerontological Society, the Swedish Geriatric Association, Karolinska Institutet, and the Nordic Gerontological Federation (NGF)

 

20.06.2024: Netværksmøde om rehabilitering og palliation - SOSU-skoler og Professionshøjskoler i Danmark, REHPA

 

09.-10.09.2024: The European Cancer Rehabilitation and Survivorship Symposium (ECRS) 2024, acta oncologica, Castle & Danish Cancer Institute

 

18.09.-11.12.2024: Den palliative indsats - en tværfaglig efteruddannelse i Region Midtjylland, Region Midtjylland

 

24.-25.09. og 8.10.2024: Palliation i egen praksis for sygeplejersker, Hospice Limfjord

 

30.09.2024: 16. nationale rehabiliteringskonference 2024, Rehabiliteringsforum Danmark

 

30.09.2024-01.05.2026: Uddannelse til Fagområdespecialist i Palliativ medicin med dansk teoretisk uddannelse, Dansk Selskab for Palliativ Medicin

 

07.-09.10.2024: Basal palliation for SOSU-assistenter - efterår 2024, Sankt Lukas Stiftelsen

 

12.-13.11.2024: Værdighed ved livets afslutning for social- og sundhedshjælpere, Hospice Limfjord

 

21.11.2024: Temadag den 21. november 2024 - Palliativ indsats til børn og unge i Danmark, Arbejdsgruppen for Palliativ indsats til børn og unge i Danmark


Nationalt Videnscenter for Demens har lanceret et e-learningskursus om udfordrende adfærd hos mennesker med demens, som du gratis kan gennemgå på deres hjemmeside

 
 
 
 
 
 
 

Nyt fra REHPA

Videncenter for Rehabilitering og Palliation
Nyhedsbrevet udsendes af Region Syddanmark

 
 
Social media icon Social media icon Social media icon Social media icon
 

Copyright © 2024 REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, All rights reserved.

Foto: REHPA, Colourbox
Du modtager denne e-mail, da du har tilmeldt dig nyhedsbrevet fra REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation.
Billeder © Colourbox

Vores adresse er:

REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation

Vestergade 17

5800 Nyborg

Danmark

 
Afmeld