Nyhed

De større børn savner sjove ideer til udeliv – her er 10 bud

To teenage drenge hygger sig i naturen
De 11-15-årige danske børn er halvt så meget ude i vinterhalvåret som om sommeren. Det viser en ny, stor undersøgelse. En af de ting, børnene selv peger på som en stor udfordring er, at de mangler sjove ideer til, hvad de skal lave derude.

Der er faktisk dejligt nok i naturen. Det synes rigtig mange af de 11-15-årige i Danmark. Men. For der er et men. De ved ofte ikke hvad de skal lave derude. Og det er en af de årsager, 26 % af børnene og forældrene giver, når de bliver spurgt om, hvorfor de ikke kommer så meget udenfor, som de yngre børn.

Det viser en ny undersøgelse fra Center for Børn og Natur. Den undersøgelse viser, at de 11-15-årige børn kommer markant mindre ud både sommer og vinter, end de mindre børn gør.

børn leger med blade
Et ud af fire af de 11-15-årige børn i Danmark kommer kun ud i den friske luft tre gange om måneden eller mindre i vinterhalvåret. Om sommeren ser det lidt pænere ud, men de store børn stadig er langt mindre ude end de små. Det viser en ny, stor undersøgelse af børns udeliv fra Center for Børn og Natur.

Faktisk kommer 26,3 procent af de 11-15-årige børn i Danmark kun ud i den friske luft i naturen eller grønne områder i byen nogle gange om måneden eller sjældnere i vinterhalvåret. Om sommeren er det tal 12 procent. 29,2 procent af de 11-15-årige er ude omtrent hver dag.

Mange efterlyser i undersøgelsen flere gode ideer til naturoplevelser og –aktiviteter helt i tråd med, hvad også tidligere undersøgelser har vist.

Derfor har Friluftsrådet, som er partner i Center for Børn og Natur, her samlet to håndfulde ideer til oplevelser i den danske natur i den forestående vinter. Så er der lidt at gå i gang med.

Send børnene ud på egen hånd

Børn har godt af at blive sluppet løs i naturen på egen hånd. Her er fem ideer til ting, som de 11-15 årige kan lave på egen hånd eller sammen med deres venner i naturen.

Tag på virtuel skattejagt: Hvem elsker ikke jagte skatte? Børn udstyret med en mobiltelefon kan sagtens kaste sig ud i den mere moderne version af skattejagt, Geocashing, der kombinerer gps-teknologi med orienteringsløb. Netop orienteringsløberne har også skabt et sjovt koncept med elementer af skattejagt.  Det hedder Find vej i Danmark og kan findes på www.findveji.dk

Dyrk motion: Løbetur, cykeltur eller en tur på rulleskøjter. Det kan man sagtens om vinteren, hvis blot man har den rette påklædning.

Start i en forening: Det er ikke for sent at starte til spejder. Eller til sejlads, mountainbike, rollespille eller noget som helst andet friluftsliv. Friluftsliv er nemlig sjældent konkurrencepræget, og selv om det kan tage lidt tid at lære nyt, så kan man altså sagtens starte lidt senere.

Tag skærmen med ud: Spil Argumentet Reality-spil Pokémon Go eller Harry Potter: Wizards Unite, der blander virkeligheden sammen med det digitale. Det Danske Spejderkorps har også udviklet en rigtig skæg app, der hedder WOOP, hvor man kan lave sine egne udfordrende løb og spille et bombespil sammen med andre. I kan også hente en svampesamler-app, som gør det ekstra sjovt at finde svampe i skoven.

Tag på fotosafari: Gå på jagt efter motiver i naturen og gå helt tæt på bark og blade, sten og svampe. Man kan eventuelt stille sig selv og sine venner foto-opgaver, hvor man leder efter motiver med bestemte farver, leder efter mønstre eller andet. Eller finde gode natursteder til selfies. Man kan selvfølgelig også lave særligt fede tiktok-videoer i naturen.

Sammen med dine store børn

De fleste større børn vil stadig synes, det er hyggeligt at lave ting sammen med deres forældre i naturen. Her er fem ideer til aktiviteter, du kan lave sammen med de store unger:

Til overleveren: Lær seje survivalskills sammen. Det kan man starte med på begynderniveau og sammen lære at tænde et bål, ligesom man kan blive specialist i at bygge bivuaker, finde mad og vand i naturen og meget, meget mere. www.spejder.dk er fyldt med inspiration til survival-træning.

Den kreative: Saml materialer i naturen og skab kunst. Det kan være flotte, forgængelige, instagram-venlige mandalaer lavet af forskelligt farvede blade. Det kan være fine kort eller superavancerede kastanjedyr. I kan også lave flotte lanterner af efterårsblade, der er limet fast på et syltetøjsglas.

Saml affald: De danske børn er meget miljøbevidste. En god aktivitet sammen kan derfor være at samle affald i naturen. Så får man både bevæget sig, været ude sammen og gjort lidt godt for planeten.

Til de modige: Prøv at vinterbade sammen. Det kan være en challenge for både børn og forældre, og det er en rigtig god idé at gøre det sammen.

Tid til fordybelse: En øvelse er at prøve at gå en tur sammen i skoven, hvor man aftaler at være helt stille – og ikke hiver skærme op ad lommen. Det sætter ens sanser i spil på en helt anden måde. Hvilke lyde er der omkring jer? Hvilke sanseindtryk får I? Mærk efter. Og snak så sammen efter måske 10 minutter i stilhed. Det kan give lidt ro på for travle og til tider overstimulerede børnehjerner. En anden sjov øvelse er at gå på bare tæer i skovbunden om vinteren og mærke de mange forskellige, anderledes sanseindtryk under fodsålerne.

Fakta om undersøgelsen

”Danske børns aktiviteter og ophold i naturen” er en baseline-undersøgelse foretaget i 2018-2019 på Center for Børn og Natur på Københavns Universitet.

Mere end 4200 børn samt deres forældre har deltaget i undersøgelsen.

Center for Børn og Natur hører under Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Centeret er partnerskab mellem Friluftsrådet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Via University College, Danmarks Naturfredningsforening og Aarhus Universitet. Center for Børn og Natur er støttet af Nordea-fonden. Se mere på boernognatur.dk, hvor rapporten også kan findes.

Mere viden​​

”Danske børns aktiviteter og ophold i naturen” er en baseline-undersøgelse foretaget i 2018-2019 på Center for Børn og Natur på Københavns Universitet. Det betyder, at den er udarbejdet på en måde, så den fremover kan bruges som sammenligningsgrundlag for lignende undersøgelse, således at der kan måles på udviklingen.

Læs hele baseline-undersøgelsen her