Afhængig af lyset

lys og lykke

Afhængig af lyset

Foråret står så småt for døren, og langt de fleste af os glæder os til solens varme lys og lange lune sommernætter. Og det er der en helt særlig grund til.

Museforsøg: Man bliver høj af solen

Et studie har vist, at mus kan blive afhængige af solens UV-stråler og en dansk forsker ønsker at foretage en lignende undersøgelse af mennesker.

Nu til dags hører vi meget om solens skadelige virkninger og lidt mindre om solens positive effekt. Vi ved godt, det kan være farligt. Alligevel daser mange af os i solen, så snart lejligheden byder sig. Også mellem klokken 12 og 15 og ofte uden solhat. Men hvorfor drages vi af solens stråler, når vi kender risikoen for hud- eller modermærkekræft? En flok amerikanske dermatologer er kommet med deres bud: Vi gør det, fordi vi bliver afhængige.

Lyset skaber glæde

Forskerne har lavet grundige undersøgelser af mus, der over seks uger blev udsat for et dagligt skud UV-stråling. Efterfølgende producerede musene langt flere såkaldte betaendorfiner, der giver en følelse af lykke. Når musene ikke længere fik deres UV-skud, fik de abstinenser.

”Det er et interessant studie og et skridt på vejen til en større forståelse af, at solvaner er vanskelige at ændre. Forskerne skulle bare have lavet deres studie med mennesker,” siger Hans Christian Wulf, der er professor i dermatologi og overlæge på Bispebjerg Hospital.

Forskerne barberede musenes rygge og udsatte dem for bestråling svarende til det, en person med lys hud ville få ud af at slikke Floridas sol i 20-30 minutter midt på dagen. For at dobbelttjekke deres teori gav forskerne musene et stof, der blokerer endorfinernes virkning. Det fik med det samme musenes afhængighedssymptomer til at forsvinde.

Artiklen blev bragt første gang i juni 2014. 

Se mere