børn undersøger farver i naturen
12 naturaktiviteter til natur/teknologi for mellemtrinnet, der sætter fokus på naturvidenskabelig undersøgelse og praktiske aktiviteter.

I materialet er der lagt vægt på natur/teknologifagets kompetenceområder: modellering, perspektivering og kommunikation, men i særlig grad på undersøgelseskompetence. Der er fokus på en undersøgende tilgang, hvor observation, beskrivelse og undersøgelse er gennemgående elementer. 

uv tilgang

 

 

De 12 aktiviteter tager udgangspunkt i Børnenes Naturkanon, et projekt Friluftsrådet har lavet sammen med Center for Børn og Natur med støtte fra Nordea-fonden.

12 naturoplevelser, alle børn skal have 

1.    BYG EN HULE – BYG EN MODEL AF NATURMATERIALER

2.   LEG MED VAND – BLAND DET PERFEKTE BYGGEMATERIALE

3. HOLD ET DYR NÆRKONTAKT GIVER VIDEN

4.   OPLEV NATUREN ÅRET RUNDT – LED EFTER ÅRSTIDSTEGN

5.   LÆR OM NATUR OG MILJØ – LAV EN NATURSAMLING

6. FIND RO I NATUREN – SLAP HELT AF OG LYT

7.   NAT I NATUREN – LYDE I MØRKET

8.   KLATR I TRÆER – NATUR-PARKOUR

9.   PRØV GRÆNSER I NATUREN – NATUR-UDFORDRINGER

10. KUN FOR BØRN – ELEVERNE BESTEMMER I N/T

11. SMAG PÅ NATUREN – TEST MED ALLE SANSER

12. TÆND ET BÅL – MADLAVNING GENNEM TIDERNE

 

Download de enkelte aktivitetsark nedenfor

 

børn i grenhule i skoven

Byg en hule: byg en model af naturmaterialer

Alle børn skal prøve at bygge huler i naturen. Gør som arkitekterne og start med at bygge en lille model. Eleverne kan slippe opfindsomheden løs i konstruktionsarbejdet og fremstille produkter af de ressourcer, de selv har indsamlet i naturen. 

foto af barn med mudder

Leg med vand: bland det perfekte byggemateriale

Tag leg med sand, vand og mudder til næste niveau. Eleverne får sanselige erfaringer med jord, sand eller lers forskellige egenskaber, når de tester sig frem til bedste blandingsforhold og laver deres eget byggemateriale.  

Dreng holder regnorm i to fingre

Hold et dyr: nærkontakt giver viden

Der er mange kilder til viden om dyr, men nærkontakt, håndtering og direkte observation giver særlige muligheder for at få erfaringer og opdage nyt. Her gælder det om at være god til at bruge sanseapperat og iagttagelsesevner. 

På billedet ses en mor og sine to børn, der leger 'bladregn' med visne blade i en park

Oplev naturen året rundt: led efter efterårstegn

Eleverne skal holde alle sanser åbne, når de leder efter tegn i naturen, som er særlige for årstiden. De skal dokumentere deres fund og planlægge en tur til nøjagtig samme sted en anden årstid. 

foto af svampe

Lær om natur og miljø: lav en natursamling

Det er godt at lære om naturen i naturen - men I kan også tage noget af naturen med hjem. Lad eleverne lave en samling, som kan bruges til undervisning med naturen og til at formidle deres viden. 

En gruppe mennesker skovbader

Find ro i naturen: slap helt af og lyt

Giv eleverne en pause med tid til ro og fordybelse i naturen. I kan bruge oplevelsen til at blive ekstra opmærksom på naturens lyde og lave lytteøvelser. Hvad kan I høre, når der er helt stille?

nat

Nat i naturen: lyde i mørket

Når det er mørkt og svært at se, må man bruge sine andre sanser. Lad eleverne teste deres hørelse og prøve at retningsbestemme lyd, når de ikke kan se, hvor lyden kommer fra. Hvor lydløst kan man bevæge sig i naturen? 

Klatr i træer sammen med dine børn

Klatr i træer: lav natur-parkour

Eleverne får trænet mere end blot kroppen, når de selv laver natur-parkour og tester ruter. De skal lave enkle kort over små ruter i naturen, hvor de får rørt kroppen og bruger genstande i naturen til at lave forskellige bevægelser. 

børn orientering natur

Prøv grænser i naturen: naturudfordringer

Brug naturen som træningsrum og øvelokale. Øvelse gør mester og eleverne kan lave små udfordringer, hvor de øver sig på noget bestemt, som er godt at kunne i naturen: at få øje på noget, at bevæge sig eller tegne noget i naturen.  

Dreng leger i mudder i skov

Kun for børn: eleverne bestemmer i N/T

Hvordan skal en lektion i N/T være, hvis det er eleverne, der bestemmer? Lad for en gangs skyld eleverne planlægge undervisning i naturen, hvor de selv får ideer til, hvad man kan lave og lære ved at være i naturen.   

Person med ramsløg i hånden

Smag på naturen: test med alle sanser

Eleverne sætter ord på smagen af råvare fra naturens spisekammer og laver systematiske undersøgelser af råvarerne, hvor både variation i størrelse, udseende, duft og smag skal beskrives. 

Børn og bål

Tænd et bål: madlavning gennem tiden

Hvad er forskellen på at lave et måltid ved bålet og et måltid i et moderne køkken? Eleverne kan bruge alle sanser, når de sammenligner rå ingredienser og mad tilberedt over bål. De kan samtidig overveje, hvordan vores tilberedning af mad har ændret sig gennem tiden.